Rijksuniversiteit Groningen

Roman Spijkerschrift moderne variant op Max Havelaar ?

Op 28 maart 2002 houdt dr. Sandra van Voorst (RUG) een lezing over het boek Spijkerschrift van de auteur Kader Abdolah. Spijkerschrift is een meeslepende roman over Perzië én over Nederland. Abdolah schreef het boek volgens het recept van Multatuli's Max Havelaar. Dat is vooral terug te vinden in het vertelperspectief en de structuur van het boek, waar Van Voorst de nodige aandacht aan besteed. Tegelijkertijd biedt deze zo nadrukkelijke verwijzing naar de Nederlandse literatuur aanknopingspunten om de plaats van de overige literaire citaten nader te duiden. de lezing is in de Offerhauszaal van het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen en begint om 20.00 uur.

Spijkerschrift
gaat over de levens van Ismaiel en zijn doofstomme vader Aga Akbar. Akbar heeft in de loop van zijn leven een boek geschreven in een eigen ontworpen spijkerschrift. Na zijn dood wordt het boek bij zijn inmiddels naar Nederland gevluchte zoon bezorgd. Ismaiel probeert de notities leesbaar te maken, net zoals hij in zijn jeugd zijn vader verstaanbaar moest maken.

Kader Abdolah

De auteur, Kader Abdolah, past als politiek vluchteling binnen de literaire traditie van de van oorsprong niet-Nederlandse schrijvers die in Nederland wonen en in het Nederlands schrijven en publiceren. Abdolah ontving voor deze roman de E. du Perronprijs 2000. Het juryrapport refereert aan de migratieproblematiek, maar legt de nadruk op de mogelijkheid om 'migratie niet te leren kennen als een eenmalige gebeurtenis die het leven in tweeën hakt, maar als een bestaansvorm, een heel eigen leef- en belevingswereld.'

Doordat Abdolah als vluchteling altijd onderweg is, wordt taal voor hem een transportmiddel. 'Taal biedt de mogelijkheid verbanden te leggen.' In de roman Spijkerschrift levert dit een fascinerende mengeling van de oosterse en westerse verteltradities op. Dit aspect zal in de lezing aan de orde komen, evenals het begrip multiculturele literatuur.

Spraakmakende Boeken
is een reeks van zes lezingen over literatuur door specialisten, veelal verbonden aan de Faculteit der Letteren.

Dr. Sandra van Voorst
, die deze laatste lezing van het seizoen 2001-2002 verzorgt, is werkzaam bij de afdeling Nederlands van deze faculteit. De toegang is vrij en belangstellenden zijn van harte welkom.

Meer informatie over de lezing hieronder.

Agenda

Lezing

Roman Spijkerschrift moderne variant op Max Havelaar?

Zie voorpagina.

Datum en tijd

28 maart 2002, 20.00-22.00 uur

Spreker

dr. Sandra van Voorst

Titel

Roman Spijkerschrift moderne variant op Max Havelaar?

Serie

Spraakmakende Boekenserie 2001 - 2002

Plaats

Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen

Informatie

Joke van Kuijk, PR en Voorlichting Faculteit der Letteren, tel. (050)363 59 09 of www.let.rug.nl/spraakmakendeboeken

Oratie