Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Financiering goedgekeurd voor een nieuwe reeks 5b-Phasing-Out-projecten
Brugge, 26/3/2002
Op 26 maart 2002 kreeg de Westhoek-Middenkust in het kader van het 5b Phasing Out-programma opnieuw middelen toegezegd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincie die het programma coördineert, zette samen met vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering en de gemeenten het licht op groen voor de volgende projecten:

Het Fietsnetwerk Westhoek wordt een bewegwijzerd en gesloten netwerk voor toeristisch en recreatief fietsverkeer waarbij de fietser zelf zijn traject kan bepalen en de plaatsen die hij wil bezoeken. In de loop van 2002 wordt een conceptstudie uitgevoerd. Naast bewegwijzering wordt een fietskaart voorzien en een twintigtal overzichtsborden. Een aan te werven projectcoördinator moet alles in goede banen leiden. Het project kreeg 44.400 EURO of ca. 1,8 mio BEF (20%) steun. Het projectleiderschap is in handen van het autonome provinciale bedrijf Westtoer.

Het Toeristisch en recreatief fietsroutenetwerk De Ieperboog verbindt het stadscentrum van Ieper met de aantrekkelijke landschappen ten zuidoosten van Ieper. Het gaat om veilige en aantrekkelijke fietsverbindingen die kaderen in het globale project Fietsnetwerk Westhoek. Er wordt ondermeer voorzien in fietswegwijzers, informatieborden en kleine toeristische infrastructuren, het autoluw en verkeersveilig inrichten van landelijke autowegen, het realiseren van oversteekpunten, de aanmaak van informatieve en promotionele producten. De stad Ieper treedt als projectleider op. De toegekende Europese steun beloopt 62.423 EURO of ca. 2,5 mio BEF (20% van de totale kosten).

Het project Regionaal Sociaal Verhuurkantoor Westhoek-Zuid heeft twee doelstellingen: de zorg om de woonkwaliteit voor een doelgroep van kwetsbare huurders en het stimuleren van tewerkstellingskansen voor risicowerklozen. De OCMWs van Heuvelland, Ieper, Mesen, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle, Vleteren werken hiervoor samen met de Welzijnsraad Arrondissement Ieper. De vzw Regionaal Sociaal Verhuurkantoor Westhoek-Zuid is projectleider. Er is 106.021 EURO of ca. 4,3 mio BEF (33% van de totale kosten) als steun toegezegd.

De Modernisering van de ICT-infrastructuur in de bedrijvencentra van Ieper en Veurne zal zorgen voor een structurele bekabeling, computerinfrastructuur, een telefooncentrale, een projector en zaalmeubilair. Op die manier worden het performante ruimtes die de instap in het bedrijfsleven faciliteren. Het ter beschikking gestelde bedrag beloopt 32.053 EURO of ca. 1,3 mio BEF. Het bedrijvencentrum Westhoek is projectleider.

Een gelijkaardig project Modernisering van de ICT-infrastructuur werd goedgekeurd voor het bedrijvencentrum van Oostende. Structurele bekabeling, computerinfrastructuur en een soft-ware module voor boekhouding stonden hier op de verlanglijst. 15.888 EURO of ca. 0,64 mio BEF werd toegezegd. Het bedrijvencentrum Regio Oostende treedt als projectleider op.

Het project Opmaken van bedrijfsvervoerplannen voor de industrieterreinen van Ieper, Veurne en Diksmuide verloopt in 4 fasen: haalbaarheidsonderzoek, enquête onder de werknemers, finalisatie van een actieplan, uitvoeren ervan en opvolging en evaluatie. Het project krijgt 12.395 EURO of 0,5 mio BEF en is in handen van het Streekplatform Westhoek.

Tenslotte is er Weststar: renovatie van een schip dat vaart tussen Nieuwpoort en Diksmuide en dat in die zin een belangrijke toegevoegde waarde levert voor de verdere toeristische expansie rondom Diksmuide en de Westhoek. Er werd 13.565 EURO of ca.0, 55 mio BEF steun toegekend. Projectleider is de nv Olislagers.

Wilt u meer weten over de Westhoek en het 5b Phasing Out-programma en de vroeger al goedgekeurde projecten dan kunt u terecht bij het programmasecretariaat, gevestigd in het Esenkasteel in Diksmuide, Woumenweg 100.
Contactpersonen zijn Ilse Van Houtteghem (051/51.94.33) en Hans Desmyttere (051/51.94.32).
of via e-mail: hans.desmyttere@west-vlaanderen.be. Raadpleeg ook de website: Terug naar Overzicht -->