ANBO

Utrecht, 27-03-2002
Financiële straf voor zorgzaamheid thuis.
ANBO: huur- of zorgcontract biedt uitkomst
Thuis langdurig een zieke medemens of naaste verzorgen kan leiden tot kortingen op uitkering of pensioen. Een weduwe die na de dood van haar ouders zorgt voor haar jongere gehandicapte zus met een WAO-uitkering, verliest twintig procent van haar ANW-uitkering. Een man die zorgt voor een vriendin die anders naar het verpleeghuis zou moeten, krijgt minder AOW-pensioen. Een bijstandsuitkering wordt stopgezet, omdat thuis een broer wordt verzorgd. Een vrouw die haar zwager verzorgt, omdat hij het in het verpleeghuis niet uithield, ziet haar pensioen én zijn pensioen verlaagd. Kortom: De huidige sociale regelgeving stimuleert zorg voor een ander niet.
Zorgzaam gedrag wordt afgestraft vanwege vermeende schaalvoordelen, zoals het delen van de kosten van de huishouding. Zo stelt de wet iedereen, behalve ouders en kinderen, die het huishouden met een ander deelt gelijk aan gehuwden. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor uw AOW- of ANW-pensioen, bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering wanneer u een zorgbehoevend familielid of vriend in huis neemt. Ook als diegene anders naar een verpleeghuis zou moeten. De ANBO, de bond voor vijftigplussers vindt dit op zijn zachtst gezegd raar. Want besparen die weduwe, die bijstandsgerechtigde en AOW-ers die thuis zorgen voor een naaste niet juist extra verpleegkosten of dure zorgkosten van een tehuis?
Commerciële relatie
De politiek buigt zich inmiddels over de kwestie, maar vooralsnog kan alleen een huurcontract, al dan niet gecombineerd met een zorgcontract uitkomst bieden, omdat de verhouding daarmee veranderd in een commerciële relatie. Voor sommige mensen is dit misschien een brug te ver, omdat zij principiële bezwaren hebben tegen een contract met een familielid.
Maar voor wie op dit moment een oplossing zoekt: ANBO, de bond voor vijftig-plussers geeft hierover duidelijke informatie in de dossiermap Van samen wonen tot commerciële relatie, sociale zekerheid en zorgen voor een ander.

De uitgave is te bestellen door overmaking van 1,36 (ANBO-leden) of 2,27 (niet-leden), bedrag op postrekening 41 24 24 t.n.v. ANBO-Verkoopartikelen te Utrecht o.v.v. bestelnummer P4425. Via internet bestellen of gratis downloaden (vanaf 30 maart 2002) is ook mogelijk: http://www.anbo.nl, onder publicaties.