Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 28 maart 2002

PVDA-KAMERLID FEENSTRA: ZALM VERGIST ZICH IN LANDINGSBAAN

Minister Zalm verzuchtte de voorliefde van de PvdA niet te begrijpen om duur overheidsgeld te steken in landingsbanen. Deze prominente VVD-politicus maakte deze opmerking in het Parool van 26 maart naar aanleiding van de - toch niet erg verrassende - constatering van de PvdA dat van dwingende redenen om Schiphol te gaan privatiseren niets is gebleken.

PvdA-woordvoerder Feenstra wijst de financiële VVD-specialist er fijntjes op dat de overheid helemaal niets betaalt aan landingsbanen. Deze luchtzijdige ontsluiting komt geheel voor rekening van het bedrijf NV Schiphol, geheel te financieren uit verkregen landingsgelden. De overheid betaalt de landzijdige ontsluiting, dus de wegen en spoorwegen om Schiphol heen, zoals de HSL-Zuid. Feenstra: 'Op onze voorliefde om te investeren in luchtvaartvervangende HSL-verbindingen worden we graag aangesproken!'

Minister Zalm vreest dat het niet vervreemden van overheidsaandelen ten koste gaat van noodzakelijke investeringen in het openbaar vervoer. Feenstra merkt op dat de Staat een nagenoeg marktconform rendement van haar Schipholaandelen vergt en dat deze structurele, jaarlijkse dividenden zeer wel aan te wenden zijn voor noodzakelijke investeringen in het openbaar vervoer.