28 maart 2002
Rode Kruis zendt extra hulpgoederen naar slachtoffers aardbevingen Afghanistan

Vandaag stuurt het Internationale Rode Kruis extra noodhulpgoederen naar de slachtoffers van de aardbevingen in het noorden van Afghanistan. De hulpgoederen zijn voorradig in de Rode-Kruisopslagplaatsen in Afghanistan. Het gaat om medische hulpmiddelen voor 400 gewonden, voedsel voor 6000 families, 12.000 dekens, 6000 kooksets en om body bags. Sinds gisteren bevindt zich een Emergency Medical Unit van het Rode Kruis en de Afghaanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, in de zwaar getroffen stad Nahrin. De medische eenheid bestaat uit acht artsen en verpleegkundigen en is voorzien van medische hulpmiddelen. Gisteren zond het Rode Kruis/de Rode Halve Maan ook een konvooi van acht vrachtwagens met voedsel, dekens, tenten en kleding naar Nahrin.

Op dit moment onderzoekt het Rode Kruis welke hulp nog meer nodig is. Het Rode Kruis beschikt over voorraden hulpgoederen in zijn opslagplaatsen te Mazar-i-Sharif (160 kilometer van het getroffen gebied), Kabul, Jalalabad, Herat en Kandahar. In Afghanistan werken enkele tientallen buitenlandse gedelegeerden van het Rode Kruis, onder wie hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis, en enkele duizenden lokale beroepskrachten en vrijwilligers.

De provincie Baghlan, waar de aardbevingen plaatsvonden, is bijzonder kwetsbaar door haar geschiedenis van conflicten en droogte. Ondervoeding is een van de grootste problemen. De eerste berichten zijn dat Nahrin grotendeels is verwoest; zeker zo´n veertig dorpen in de omgeving zijn zwaar beschadigd. Twee van de drie wegen naar Nahrin zijn door de aardbevingen onbegaanbaar. Voor de hulpverlening worden onder andere helicopters ingezet. Onbevestigde berichten melden 1800 tot 2000 doden, 4000 gewonden en 20.000 daklozen.