FNV

Witte ballonnen voor vakbondsrechten Wit-Rusland
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl

Op de internationale actiedag voor de vakbondsrechten in Wit-Rusland stuurde de FNV 250 ballonnen met een boodschap de lucht in. De FNV vraagt de Wit-Russische president de vakbondsrechten niet langer te schenden. Medewerkers van de vakcentrale FNV voerden vanochtend actie voor de vakbondsrechten in Wit-Rusland. Onder aanvoering van FNV-bestuurder Henk van der Kolk gingen 250 witte ballonnen met kaarten voor de Wit-Russische president Loekasjenko de lucht in.

De FNV vraagt Loekasjenko de vijandelijkheden jegens de Wit-Russische bonden te staken.

De Wit-Russische vakcentrale heeft donderdag 28 maart uitgeroepen tot internationale actiedag.

Van der Kolk: "Op deze Witte Donderdag hebben wij witte ballonnen voor de president van Wit-Rusland. Wij roepen hen op de vakbonden eindelijk eens met rust te laten en ze als sociale partners te erkennen. Moge deze ballonnen uitwaaieren over heel Europa tot het Loeskasjenko wit voor de ogen wordt!"

De Vakbondsfederatie in Wit-Rusland organiseert een protest bij haar eigen hoofdkantoor in Minsk. Het protest richt zich tegen de sociaal-economische ellende in het land en tegen de anti-vakbondscampagne van president Loekasjenko. Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur in Europa genoemd.

Een schandvlek binnen Europa waar 10 miljoen mensen in steeds grotere armoede en onvrijheid gevangen raken.

Nadat president Loekasjenko in september 2001 op een oneerlijke manier de presidentsverkiezingen 'won', zijn de duimschroeven bij de vakbeweging verder aangedraaid. Zo werd het de directies van bedrijven verboden de vakbondscontributies van hun werknemers naar de bonden over te maken.

Door deze maatregel zijn de vakbonden in grote financiële en personele problemen gekomen.

Naast het financieel mangelen en politiek negeren van de vakbeweging op landelijk niveau, probeert de overheid de vakbonden ook van onderaf te vernietigen. Zo worden werknemers onder zware druk gezet om hun bond te verlaten en toe te treden tot een door de regering goedgekeurde bedrijfsbond. Het alternatief is ontslag, wat in het verarmde Wit-Rusland een zwaar offer betekent.

De FNV roept ook de Nederlandse regering en de Europese Unie op om maximale druk uit te oefenen op de president en de regering van Wit-Rusland om de vakbondsvrijheid daar te herstellen.

"Wit-Rusland mag niet langer geïsoleerd worden door onverantwoordelijke leiders van het vrije, democratische en sociale Europa," aldus Henk van der Kolk.

28 maart 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl