Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
28 maart 2002

OOK VOLLEDIGE AOW VOOR VROUWEN VAN GRENSARBEIDERS

Het zogeheten AOW-gat voor echtgenotes van mannen die in het buitenland hebben gewerkt, wordt gedicht. De korting op het algemene ouderdomspensioen van deze vrouwen wordt opgeheven. Op dit moment ontvangen zij nog een lagere AOW-uitkering omdat hun echtgenoten in de periode 1957-1980 buiten Nederland werkten of in het buitenland een uitkering ontvingen. Een groot deel van deze mannen was grensarbeider in België of Duitsland. De vrouwen waren daardoor niet verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringen. Dit staat in een wijzigingsvoorstel van de Algemene Ouderdomswet (AOW) waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Iedereen die in Nederland verblijft en jonger is dan 65 jaar is verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat iemand niet in Nederland woont en werkt, wordt twee procent op dit collectieve pensioen gekort. Vanaf 1957, het jaar waarop de AOW werd ingevoerd, waren vrouwen afhankelijk van de AOW- opbouw van hun man. Het ouderdomspensioen dat de echtgenoot in het buitenland opbouwde, was mede bestemd voor zijn vrouw. Vrouwen worden over die periode daarom gekort op hun AOW. Vanaf begin jaren tachtig bouwen gehuwde mannen en vrouwen echter ieder een zelfstandig AOW- pensioen op. De huidige wetswijziging regelt dat de korting die mannen krijgen op hun AOW-opbouw over de periode van 1957 tot 1980, niet meer geldt voor hun echtgenotes. De regeling kost 11 miljoen euro per jaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 28.03.2002