Gemeente Hoogeveen


---

28 maart 2002

Verzoek Hoogeveen voor 330 extra woningen

De gemeente Hoogeveen heeft een plan voor het oplossen van knelpunten op woongebied ingediend bij de provincie. De gemeente wil graag ruimte voor 330 extra woningen tot en met 2004. De provincie geeft tot die tijd ruimte voor de bouw van 20.000 woningen in heel Drenthe, 4000 meer dan aanvankelijk in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) was voorzien.

De provinciale 'knelpuntenpot' voor de jaren tot en met 2004 is bestemd voor specifieke groepen op de woningmarkt. De gemeente speelt hierop in met een woonplan voor starters en senioren met behoefte aan zorg thuis. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners en andere betrokkenen, in het kader van het nog lopende project 'Goed wonen? Zeg het maar!'

Pesse en Elim

De gemeente denkt aan het realiseren van vijf goedkopere koopwoningen voor starters op de woningmarkt in Pesse, aan de noordkant. Het bestemmingsplan hiervoor is in voorbereiding. Voor de Carstensdijk in de kern van Elim ligt een plan voor zes appartementen, waar nu een woning met winkel staat.

Zorg aan huis

Mogelijkheden voor 'wonen met zorg' ziet de gemeente bij drie projecten in de kern Hoogeveen en bij vijf projecten in de buitendorpen. In de kern van Hoogeveen gaat het om Krakeel, Grote Kerkstraat en West (Bilderdijklaan/Tollensweg).

Voor Noordscheschut ligt een plan voor een woonzorg-buurtje, te creëeren door twintig ouderenwoningen te vervangen en achttien woningen bij te bouwen aan de Troostweg. In Pesse staat een woonzorgcomplex aan de Dorpsstraat (zuidkant) gepland. In Hollandscheveld-oost worden mogelijk 22 zorgappartementen voor senioren gerealiseerd en in de kern van het dorp, bij de hervormde kerk, 36.

In Elim ziet de gemeente graag tien nieuwe zorgwoningen (vier aanleun- en zes seniorenwoningen) bij het bestaande woonzorgcomplex aan het Hoosvat.

Uitwerking na september

Na het besluit van de provincie in september dit jaar over de knelpuntenpot, zal de gemeente samen met partijen als wooncorporaties en ontwikkelaars de toegekende projecten uitwerken. Overigens betreft de knelpuntenpot ruimte voor extra woningen en niet een financiële bijdrage.

Het Hoogeveense woonplan voor de knelpunten is nog onder voorbehoud. De raadscommissie Omgeving vergadert er 8 april a.s. over.

Nota wonen

De gemeente streeft ernaar het project 'Goed wonen? Zeg het maar!' voor de zomer af te ronden met een nieuwe nota wonen. Het genoemde woonplan is het eerste onderdeel ervan. Na de zomer volgt een uitvoeringsprogramma van de nota wonen. Uitvoering zal tot 2005 plaatsvinden, mogelijk ook nog daarna. Van de zes werkgroepen zijn twee momenteel nog bezig.

© Copyright Gemeente Hoogeveen