LTO Nederland

LTO positief over behoud van positie groene onderwijs

Donderdag 28 maart 2002 - LTO-Nederland reageert positief op het behoud van de positie van het groene onderwijs, zoals de ministers Hermans (OC en W) en Brinkhorst (LNV) onlangs in de beleidsbrief 'Groen Onderwijs 2010, vernieuwing van de inhoud' hebben aangegeven. Het groene onderwijs blijft onderdeel van het ministerie van LNV en dit departement kiest terecht voor versterking van haar onderwijsbeleid. Dit onderwijs moet wel meer worden gezien als instrument van vernieuwing en herstructurering van het landelijk gebied.

Dit blijkt uit een brief, die LTO-Nederland naar beide bewindslieden heeft gestuurd. LTO staat achter het standpunt om geen wezenlijke veranderingen aan te brengen in de structuur en de verschillende verantwoordelijkheden in het onderwijssysteem. Tot het groene onderwijs behoren de Agrarische Opleidingscentra, de opleidingen voor Hoger Agrarisch Onderwijs en Wageningen Universiteit. Uit de keuzes van beide bewindslieden blijkt overigens de eigen waarde van het groene onderwijs en ten opzichte van het overige onderwijs. Ook wordt ruimte geboden voor inhoudelijke vernieuwing. De vernieuwing is nodig en kan voortkomen uit samenwerking met andere onderwijsinstellingen.

In de brief maakt LTO duidelijk, dat de inhoudelijke vernieuwing niet alleen een kwestie is van meer samenwerking met het overig onderwijs. Van het groen onderwijs zelf gaan op dit moment ook al belangrijke impulsen uit voor vernieuwing, zowel wat betreft inhoud als vorm. Uiteraard dient dit onderwijs nauw aan te sluiten bij de op gang komende herstructurering van het landelijk gebied, waarvoor gekwalificeerde mensen opgeleid moeten worden. Het gaat hierbij naast de primaire land- en tuinbouw om onder meer natuur, landschap en de woon- en leefomgeving van een nog steeds groeiende bevolking.

Het beleid voor het groene onderwijs vergt ook volgens LTO verdergaande harmonisatie met het algemeen onderwijsbeleid voor de Regionale Opleidingscentra, de Hogescholen en algemene universiteiten, mits LNV invloed houdt op de middelen voor instandhouding van groene onderwijsinstellingen. Op deze wijze kan de kleinschaligheid van het groen onderwijs worden gewaarborgd.

LTO wil de discussie aangaan met beide departementen waar het gaat om de rol van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in een proces van vernieuwing en aanpassing. Juist op het punt van vernieuwing is het bedrijfsleven in de breedte volop actief. Onderwijsinstellingen kunnen als netwerkspeler in dat proces een functie vervullen, die in de beleidsbrief van beide ministers onvoldoende uit de verf komt.

Nadere informatie: Erik van Lith (tel. 06-53132144) en Koos Koolen (tel. 0475-381705)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)