Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 28 maart 2002

Minister Vogels bereid om Besluit Individuele Materiële Bijstand (rolstoelen, ...) op aantal punten aan te passen


De voorbije weken werd er vanuit diverse gehandicaptenorganisaties eerder negatief gereageerd op de nieuwe regelgeving inzake de terugbetaling van materiële hulpmiddelen voor personen met een handicap.

Tijdens de bespreking in de Commissie Welzijn vandaag in het Vlaams Parlement antwoordde de minister op mijn vraag dat de reacties en opmerkingen van de gebruikers van bij de start ernstig genomen werden. In de schoot van het Vlaams Fonds werd een ad hoc- commissie 'individuele bijstand' opgericht om reacties, commentaren en adviezen op dit besluit te bespreken. Deze ad hoc-commissie heeft op 26 maart een nota voorgelegd aan het Vlaams Fonds waarin een aantal aanbevelingen voor een eerste wijziging van dit besluit geformuleerd werden. Minister Vogels is bereid om een aantal aanpassingen in overweging te nemen. Bijvoorbeeld het wel ten laste nemen met terugwerkende kracht van één jaar van hulpmiddelen bij een eerste aanvraag. Het zoeken naar systemen waarbij personen met een zware handicap die een hulpvraag stellen naar een hogere tussenkomst, onmiddellijk deze hulpvraag kunnen stellen bij de Bijzondere Bijstandscommissie (BBC).

Het concept van deze regelgeving - zijnde de bijstandskorven voor een periode van 4 jaar - wenst de Minster niet te verlaten. Zij verwijst naar de mogelijkheid die nu reeds binnen het Besluit voorzien is om in geval van overmacht bij bijv. kinderen met een handicap de periode van 4 jaar te herzien.

In tegenstelling tot wat wordt beweerd is er bij deze nieuwe regelgeving geen sprake van een structurele bezuiniging in het hulpmiddelenbeleid. In de begroting 2002 werd een krediet van 884 mio bfr ingeschreven (1995: 293,7 mio - 1999: 392,2 mio bfr).

Op dit ogenblik wordt er werk gemaakt van een duidelijke en eenvoudige brochure voor de gebruikers zelf m.b.t. deze nieuwe regelgeving. De nu in omloop zijnde brochures zijn veel te moeilijk opgesteld en eerder bedoeld voor intermediaire diensten.

Gevolggevend aan de resolutie van het Vlaams Parlement waarbij aan de regering gevraagd werd over te gaan tot nieuwe besprekingen met de federale overheden om een betere afstemming te realiseren van de regels van de ten lastenneming stelde de minister dat er op 26 februari j.l. de oprichting van een Interministeriële Conferentie voor Personen met een Handicap werd goedgekeurd. De vereenvoudiging en de harmonisering van de behandeling van de aanvragen voor terugbetaling van hulpmiddelen werd door Minister Vogels als prioritair naar voor geschoven.

Ann De Martelaer,
Vlaams volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/vlaamsparlement/