Ingezonden persbericht


De Pont ontvangt belangrijke schenking van particuliere verzamelaar

RAOUL DE KEYSER
schilderijen, tekeningen en grafiek
Schenking Wijnand Sengers
30 maart tm 7 juli

De Pont heeft onlangs een groot aantal werken van de Belgische kunstenaar Raoul De Keyser ontvangen als schenking van Wijnand Sengers. De Rotterdamse psychiater Sengers heeft in de afgelopen decennia een omvangrijke kunstverzameling opgebouwd. Centraal in deze verzameling staat de Belgische kunstenaar Raoul De Keyser van wie Sengers tientallen werken bijeen heeft gebracht.

Raoul De Keyser (Deinze 1930) werd in de jaren zestig beschouwd als een vertegenwoordiger van de Nieuwe Visie in de schilderkunst. De onderwerpen werden gekozen uit de dagelijkse omgeving en herleid tot vlakke kleurvormen en lijnen. Samen met Raveel, Elias en Lucassen beschilderde hij in 1966-67 de kelders van kasteel Beervelde. Vanaf de jaren zeventig wordt zijn werk abstracter en teruggebracht tot vormen die ontleend lijken aan landschappelijke vlakverdelingen. De strakke contourlijnen van het vroege werk worden steeds vrijere bewegingen van kwast en verf. Vlakken en lijnen tekenen zich als zelfstandige vormen af in vrije en kleurrijke composities. Steeds meer krijgt zijn werk een verstild en poëtisch karakter.

Werk van De Keyser was te zien in grote internationale tentoonstellingen waaronder Documenta IX (1992), Der zerbrochene Spiegel. Positionen zur Malerei (Wenen, Hamburg 1993), Unbound. Possibilities in Painting (Hayward Gallery, Londen, 1994) en Trouble Spot. Painting (MuHKA, Antwerpen 1999).

Meer informatie: http://www.depont.nl