Korps: KLPD, plaats: Driebergen 5-03-2002
Bel alleen handsfree
Want vanaf 30 maart kan het je 136 euro kosten

Vanaf 30 maart 2002 is het verboden voor bestuurders van motorvoertuigen, bromfietsen of invalidenvoertuigen tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Op 5 maart start een campagne met de slogan Handsfree bellen, niks aan de hand.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vallen er door het mobiel bellen in de auto naar schatting 40 doden en 400 gewonden per jaar. Voorlichtingscampagnes om het handsfree bellen te bevorderen werkten niet. Bij overtreding krijgt de bestuurder een boete van 136 Euro. Om excuses van overtreders te voorkomen, is er gekozen voor een duidelijke omschrijving van het verbod. Zo is vasthouden gebruikt in plaats van bellen. Hieronder valt ook het tussen oor en schouder in klemmen of in de hand houden van de telefoon.

En wordt er met het begrip mobiele telefoon in artikel 61a van het RVV bedoeld: het telefoonverkeer dat bestemd is voor de openbare telecommunicatiediensten. Politie, ambulance, brandweer, etc. vallen hier niet onder. Door deze omschrijvingen is er geen ruimte voor smoezen als: Ik zat echt niet te bellen. Een bijkomend voordeel is dat de politie hiermee SMSen, wappen en mobiel internetten aanpakt.

Tijdens reguliere surveillances controleert de politie op overtreding van het verbod. Overtredingen zijn makkelijk te constateren. Daardoor is de nieuwe regelgeving goed te handhaven. Verder sluit het verbod aan op de regelgeving met de omringende landen.