STICHTING WAKKER DIER

WAKKER DIER:
PAASACTIES BIJ C1000 SUPERMARKTEN GAAN VANDAAG DOOR

Vandaag wordt vanaf 11.00 uur bij 8 C1000 supermarkten in heel het land actie gevoerd tegen de verkoop van legbatterij-eieren. Stappenplan van de directie van C1000 om verkoop te halveren is voor Wakker Dier niet genoeg. Vele individuele C1000 supermarkten halen legbatterij-eieren zelf wel uit de schappen.

Amsterdam, 30 maart 2002, 10.00 uur; Om paas-acties tegen de verkoop van batterij-eieren te voorkomen kwam de directie van C1000, de grootste verkoper van legbatterij-eieren in Nederland, Wakker Dier tegemoet met een 6 stappenplan. Zo wordt het assortiment van batterij-eieren gehalveerd (van 4 naar 2 items), komt er op de doosjes een duidelijk logo en tekst: kooi-eieren en vinden er geen prijs-acties plaats van kooi-eieren in folders of advertenties. Tevens zullen (al met pasen) de batterij-eieren op de onderste planken verdwijnen en worden de scharreleieren op ooghoogte gebracht. Enkele supermarkten halen legbatterij-eieren zelf al uit de schappen. Het stappenplan van C1000 is een grote stap voorwaarts maar voor Wakker Dier geen reden om alle acties af te blazen. Het doel van de campagne van Wakker Dier is dat alle batterij-eieren verdwijnen uit de schappen (ook van de onderste plank). Dat dit haalbaar is bewijst onder andere Albert Heijn en vele individuele C1000 supermarkten die op verzoek van Wakker Dier deze week besloten om de kooi-eieren voorgoed uit de schappen te halen. Enkele van hen, in Tilburg, Eefde, Renesse, Woerden, Raamsdonkveer, Drachten, Arnhem en Den Haag werden door Wakker Dier in de bloemen gezet.

Acties
Met de maatregelen van C1000 om de verkoop van kooi-eieren te halveren komt Wakker Dier de C1000 tegemoet door haar paas-acties ook te halveren. In plaats van 16 acties in 8 steden wordt nu actie gevoerd bij acht C1000 supermarkten. Actievoerders zijn onder andere te vinden in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Maastricht en Arnhem. Klanten van C1000 worden opgeroepen protestkaarten in te vullen en de koop van legbatterij-eieren te boycotten. De supermarktketen kan het komende jaar op acties blijven rekenen tot het onderste schap ook leeg is. De protest site legbatterij.nl waar wekelijks duizenden consumenten protestmails sturen blijft ook actief.

Vanaf volgend jaar mogen er in de hele Europese Unie geen legbatterijen meer worden gebouwd. De Europese ministers zijn dit overeengekomen vanwege de dieronvriendelijkheid van de krappe kooien. Wakker Dier vindt dat na de politieke beslissing ook de grootste verkoper in Nederland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen door (net als de Albert Heijn eerder deed) de dieronvriendelijke eieren uit de schappen te halen. Wakker Dier wil de supermarkten, in navolging van de aanpak die de politiek koos, goedschiks of anders met acties wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie kunt u bellen met Wakker Dier: Matthéus Bleijenberg, tel 020-4638924 of mobiel: 0614-683812

Zaterdag 30-3 wordt vanaf 11.00 uur actiegevoerd bij C1000's op: de Wibautstraat 80 en Reigersbos 196 in Amsterdam, Dierenriemstr. 122 te Groningen, Romertpass. 48 in Den Bosch, Arnhem, Hondsrug 18 te Utrecht, Volendamlaan 670 te Den Haag en Brusselse Poort 19 te Maastricht.

30 mrt 02 10:15