Stichting TELEAC/NOT Trends in digitale kunst

Zaterdag 30 maart 2002 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT Live te beluisteren via www.omroep.nl/747am Archivering op www.digitalekunst.nl

Digitaal rollenspel: techniek verandert de podiumkunst

De komst van zeer uiteenlopende digitale technieken verandert het theater ingrijpend. Die techniek voegt onbekende elementen toe aan traditionele producties waardoor nieuwe kunstvormen ontstaan.

'Digitaal rollenspel' bespreekt de aanpak van theatergroep Made in da Shade in Amsterdam, waar vanaf het eerste uur bewegend beeld en nieuwe media in voorstellingen worden geïncorporeerd. Er zijn gesprekken met medewerkers en met regisseur Maarten van Hinte. De veranderingen in de podiumkunsten door de technische ontwikkelingen worden in een breder kader geplaatst door Chiel Kattenbelt. Hij is hoofddocent Media en representatie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij lector aan de Toneelacademie in Maastricht waar hij onderzoek doet naar de relatie tussen theater en technologie.

Trends in digitale kunst 'Digitaal rollenspel' is de eerste van zeven radio-uitzendingen van Trends in digitale kunst, waarin aan de hand van actuele projecten de invloed van de digitalisering op de kunst wordt besproken. Met deze terreinverkenning van de invloed van de digitalisering op de traditionele kunst heeft Teleac/NOT in 2001 een begin gemaakt. Binnen het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden wordt nu - na een Algemene Verkenning en specifieke aandacht voor Digitale Muziek - in Trends in digitale kunst een aantal actuele projecten belicht. Naast interactief theater wordt o.a. aandacht besteed aan interactieve televisie (en radio), de videoclip, de mobiele telefoon en de cluboptredens van vj en dj.

Internet Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geïnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Via deze website blijven de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Trends in Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project van Teleac/NOT-radio en de afdeling internet. Redactie: Daphne de Cloe, Zita Bebenroth en Sabine Niederer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.