Gemeente Groningen

3
APR
09.22

Persbericht

Nieuw bestemmingsplan Hoornse Meer/ Hoornse Park 02-04-2002

Het voorontwerp voor een nieuw bestemmingsplan Hoornse Meer/Hoornse Park wordt door het college van burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak. De aanleiding voor dit nieuwe plan is de wens van veel huiseigenaren (vooral in de Hoornse Meer) om hun huis te vergroten. De oude bestemmingsplannen kenden daarvoor geen goede regeling. Daarom stelde de gemeenteraad vorig jaar al bouwrichtlijnen vast voor dakopbouwen in de Hoornse Meer. Deze richtlijnen zijn nu omgezet in een nieuw bestemmingsplan, dat ook het oude bestemmingsplan Hoornse Park gaat vervangen.

Met het nieuwe bestemmingsplan wil het college evenwicht aanbrengen tussen de stedenbouwkundige kwaliteit van de wijken als geheel en de individuele uitbreidingswensen van de wijkbewoners. Voor de Hoornse Meer is voor zon vijftien deelgebieden aangegeven waar uitbreidingen zijn toegestaan en waar niet. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld in de Marshallstraat en de Sterringastraat, is ook bepaald dat extra bouwlagen beperkt van omvang moeten blijven. Om een zekere eenheid te bewaren wordt bij de toetsing van de bouwaanvragen rekening gehouden met wat er in de directe omgeving al aan uitbreidingen gebouwd is.

Behalve regels voor uitbreidingen in de hoogte geeft het nieuwe bestemmingsplan nu ook aan in hoeverre eigenaren mogen aan- en bijbouwen op het achter- en zijerf. Op achtererven wordt overigens veel vrijheid gelaten: zij mogen voor vijftig procent worden bebouwd.

Als het nieuwe bestemmingsplan van kracht wordt, zijn voor de meeste bouwaanvragen geen procedures voor vrijstelling meer nodig. Voor het zover is, worden eerst het inspraaktraject en de procedures van goedkeuring door gemeenteraad en provinciale staten doorlopen.