ABVAKABO FNV

Onderhandelingen over grootste CAO in de zorg gestart (2 april)

Op 2 april zijn de onderhandelingen over de CAO voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen van start gegaan. Dit is de grootste CAO in de zorgsector, die geldt voor meer dan 200.000 werknemers. ABVAKABO FNV kiest voor een looptijd van een jaar. Er wordt ingezet op een loonsverhoging van vier procent. Daarnaast moet een nieuwe, substantiële stap gezet worden in de opbouw van een dertiende maand: de eindejaarsuitkering moet dit jaar van drie naar vijf procent.

Andere voorstellen
De FNV-bond heeft voorstellen ingediend om de positie van leerlingen te verbeteren:

- een stagevergoeding van tenminste 250 euro per maand;
- de verplichting voor werkgevers om voldoende stageplaatsen te creëren: 2 procent van de formatie;

- werknemers met een leerarbeidsovereenkomst (BBL) moeten tenminste het minimumloon voor een 21-jarige ontvangen. Een hoger salaris is afhankelijk van het praktijkleerjaar en het kwalificatieniveau. Daarnaast heeft de bond voorstellen gedaan over loopbaanbegeleiding, het persoonlijk opleidingsplan (POP) en een jaarlijks persoonlijk opleidingsbudget voor werknemers. Het scholingsbudget van instellingen moet worden verhoogd van 1 naar 3 procent van de loonsom van de instelling.
In het kader van Arbeid en Gezondheid stelt ABVAKABO FNV voor:
- een proef met een preventiesysteem;

- criteria vastleggen waaraan reïntegratieactiviteiten moeten voldoen (klachtrecht, bejegening van werknemers, duur reïntegratie en kwaliteit van arbeid);

- een onderzoek naar reïntegratieactiviteiten van instellingen;
- en er moet in iedere instelling met meer dan 500 werknemers een arbo-verzuimcoördinator komen.
Verder legt de bond nog een aantal voorstellen op tafel over Melkertbanen, overwerk, meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden, werktijden en faciliteiten voor ondernemingsraden.

De CAO is op 1 april geëindigd en er zijn tot 7 mei afspraken gemaakt om te onderhandelen.
ABVAKABO FNV heeft 31.000 leden in de verpleeg- en verzorgingshuizen.
---