Gemeente Emmen


---

Persbericht: Gemeente stoot één Chemokar af, 3 april 2002

Minder klein chemisch afval
Gemeente stoot één chemokar af

Van de twee chemokarren in de gemeente Emmen zal er één verdwijnen. Oorzaak is de sterk teruggelopen hoeveelheid klein chemisch afval (k.c.a.) dat bij de chemokar wordt ingeleverd.

Op 1 januari 2001 werd de wekelijkse huis-aan-huisinzameling van klein chemisch afval gewijzigd van een haal- in een brengsysteem. Sindsdien doet de chemokar wekelijks 35 standplaatsen in de hele gemeente aan. Bewoners brengen daar hun k.c.a. dat door de chemokar wordt afgevoerd. Sinds 1999 is het aanbod bij de chemokar van 95,66 ton k.c.a. teruggelopen tot 23,25 ton in 2001.

Oorzaken
Mogelijke oorzaken zijn het wijzigen van het haalsysteem in het brengsysteem en het feit dat producenten bij het vervaardigen van hun producten meer gebruik maken van onschadelijke stoffen, waardoor ze niet meer behoren tot de categorie k.c.a. Ook behoeven door verbeterde verbrandings- en stortmethoden diverse producten niet meer als chemisch afval te worden aangemerkt en als zodanig te worden behandeld. Wat precies tot de daling heeft geleid is niet na te gaan.

Inzameling verandert niet
Door de daling van het tonnage stond een van de twee chemokarren permanent in de garage terwijl de andere slechts ten dele in bedrijf was. Eén chemokar moet dus worden afgestoten. De overgebleven chemokar zal de 35 standplaatsen binnen de gemeente blijven bezetten. De huidige inzameling van huishoudelijk k.c.a. verandert dus niet. Het afstoten van één chemokar betekent ook dat voor 1.3 formatieplaats binnen de organisatie een andere of aangepaste functie zal worden gezocht.

Kleine bedrijven
Naast de inzameling van het huishoudelijk k.c.a. op de standplaatsen blijft er voldoende capaciteit van de chemokar over om gezamenlijk met de gemeente Assen bij kleine bedrijven in de provincie het klein chemisch bedrijfsafval in te zamelen. Beide gemeenten hebben daarvoor voor een periode van vijf jaar vergunning gekregen van de provincie. De (financiële) haalbaarheid van de bedrijfsinzameling is inmiddels door een extern onderzoek aangetoond. Binnenkort start een actieve acquisitie bij potentiële klanten om deze hiervoor te interesseren. De inzameling bij bedrijven biedt uitstekende mogelijkheden om het bedrijfsmanagement voor te lichten en te adviseren over hoe om te gaan met gevaarlijke (chemische) afvalstoffen. Ook biedt e.e.a. mogelijkheden voor een effectieve handhaving van de geldende milieuwetgeving.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen