Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/04/02 Koningin opent Floriade 2002

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdag 5 april 2002 in de Haarlemmermeer de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2002. De Floriade, een initiatief van de Nederlandse Tuinbouwraad, wordt elke tien jaar georganiseerd en vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats. De Koningin is beschermvrouwe van de Floriade. De Floriade is geopend van 6 april tot en met 20 oktober 2002.

In 1996 zijn de werkzaamheden voor de Floriade gestart. Tuin- en landschapsarchitect Niek Roozen ontwierp het basispark van de Floriade en internationale inzenders hebben het park ingericht met ruim 300 presentaties. Een bijzonder kunstwerk op de Floriade is Big Spotters' Hill. Het is een zandpiramide van veertig meter die uitzicht biedt op het park en zijn omgeving. Op de piramide staat een kunstwerk van Auke de Vries waarmee de Floriade op grote afstand herkenbaar zal zijn.

Het Floriadepark meet 65 hectare en bestaat uit drie deelgebieden: bij het Dak, naast de Berg en aan het Meer. Het parkdeel bij het Dak wordt gedomineerd door een dak van 30.000 vierkante meter waarop zonnepanelen zijn bevestigd. In de ruimte onder het dak is een langgerekte vallei met centrale vijverpartij beeldbepalend. In dit parkdeel hebben landeninzendingen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika een plaats gekregen en vinden wisseltentoonstellingen plaats. Daarnaast is onder het Dak een kooktheater ingericht en naast het Dak een groenten- en fruittuin.

Het parkdeel Naast de berg is geïnspireerd op het Nederlandse polderlandschap. Omgeven door water liggen tien eilanden in een geometrisch patroon. Overheden en bedrijven hebben deze eilanden ingericht rond het thema werken aan een duurzame, groene leefomgeving. Op vier van de eilanden is een Groene Stad gecreëerd met als subthema wonen, werken en recreëren in 2010.

Het deelgebied aan het Meer is deel van een ruim twintig jaar geleden aangelegd recreatieterrein rond een zandwinningsplas. Aan en langs het water zijn de Europese en Aziatische landeninzendingen te zien. Daarnaast zijn er diverse thematuinen aangelegd, zoals rozentuinen, een tuin van de dynamiek en een tuin van de romantiek. In dit parkdeel is ook een grote collectie waterlelies te bewonderen.