Gemeente Alkmaar



* Voorzitter Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven opent kaasmarktseizoen 2002

02 april 2002

Voorzitter Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven opent kaasmarktseizoen 2002

Op uitnodiging van de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, opent de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal, mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven op vrijdag 5 april a.s. het kaasmarktseizoen 2002, om tien uur met het luiden van de bel op de kaasmarkt. De traditionele bijeenkomst voor allen die bij de organisatie en de uitvoering van de kaasmarkt zijn betrokken, begint om 09.00 uur in de raadzaal van het stadhuis.

Jaarlijks gaat aan de feitelijke opening van het kaasmarktseizoen een ontvangst vooraf in de raadzaal van het stadhuis voor het bestuur van de Stichting Fonds tot behoud van de Kaasmarkt, de kaasdragers- en zetters, keur- en waagmeesters, noodhulpen en "ingooiers ", de dames die de meertalige informatie aan het publiek verzorgen. Vanzelfsprekend ontbreken daarbij niet de leden van het college, de directeuren en betrokken medewerkers van gemeentelijke diensten alsmede de vertegenwoordigers van de media. Zij allen vormen het bonte gezelschap dat burgemeester Van Rossen a.s. vrijdag om 09.00 in de raadzaal ontvangt. Dit jaar luisteren vier dames van de Schermer Dansers, in traditionele Westfriese kledij, de stoet van het stadhuis naar de kaasmarkt op om daar kaas uit te delen aan het publiek. Nadat de burgemeester haar welkom heeft uitgesproken geeft zij het woord aan kaasvader Kees Koopman. Aan de opening van het kaasmarkt seizoen dit jaar wordt meer luister gegeven vanwege het thema voor de maand april dit jaar "Alkmaar Cheese City of the World".

Kaasmarkt expres
De kaasmarkt expres trein zoals die in vroeger jaren van Amsterdam naar Alkmaar reed, wordt in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, op onderdelen, in ere hersteld. Te beginnen aanstaande vrijdag zullen er in april elke vrijdagmorgen een kaasdrager en een kaasmeisje meerijden met de Intercity trein die om 09.50 uit Amsterdam in Alkmaar arriveert. Dit wordt later in het jaar, gedacht wordt aan juli en augustus, herhaald. Zij zullen aan reizigers, kaasmarkt bezoekers in het bijzonder, flyers en kaas aanbieden. In de flyers wordt geattendeerd op de route naar de kaasmarkt die middels een speciale bewegwijzering is aangegeven.

Kaasmarkt bewegwijzering
Dit jaar voor het eerst wordt vanaf de vier parkeergarages en het station NS is de weg naar de kaasmarkt aangegeven met een speciale kaasmarkt bewegwijzering. De bewegwijzering bestaat uit kaaspunten met daarop de contouren van kaasdragers die naar de kaasmarkt rennen. Uit herhaalde onderzoeken van de Hogeschool Alkmaar en de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Alkmaar naar de bevindingen van bezoekers die Alkmaar en de kaasmarkt bezochten, kwam als weerkerend punt van kritiek naar voren dat men de weg naar de kaasmarkt onduidelijk vond aangegeven. Daarnaast verwachtte men veel meer "kaas" in het straatbeeld te zien anders dan alleen op de kaasmarkt. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen is er een speciale (speelse) kaasmarkt bewegwijzering ontworpen. Burgemeester Van Rossen en mevrouw Van Nieuwenhoven zullen de route a.s. vrijdag in de Langestraat in gebruik stellen. De bewegwijzering is er alleen gedurende het kaasmarkt seizoen.