Petitie aan de Leden van de vaste Kamercommissie van Justitie en Verkeer & Waterstaat

Van: ACTIEGROEP

www.alcoholvrijrijden.nl
e/o
www.alcholvrijrijden.com

te Alkmaar

Na het noodlottige ongeval door 'drankmisbruik' van een 19-jarige man uit De Rijp, d.d. 9 februari 2002, waarbij de 16-jarige MAVO 4 scholiere Susanne Mollee uit Heerhugowaard om het leven kwam en twee medescholieren van het Jan van Scorelcollege uit Alkmaar zwaar gewond raakte is deze actiegroep opgericht. Nadat de drie leerlingen, in de bloei van hun leven, toen zij rond een uur of 8 's avonds ineens de vaart in werden gereden door een dronken automobilist,

is het idee gerezen hiertegen iets te gaan ondernemen.

Deze ideeën kwamen maandag na het ongeval al op maar werden concreet toen bleek dat de verdachte (volgens justitie met 1 promille gereden en waarschijnlijk bellend in de auto) dinsdag werd geschorst uit de voorlopige hechtenis. Dit, nog voordat hij zou worden voorgeleid bij de officier van justitie en/of (daarna) rechter commissaris.

Dit maakte niet alleen bij ons, maar ook bij vele leerlingen op school en ook daar buiten (gezien de ingezonden artikelen in het Noordhollands Dagblad, de zaterdag na het ongeval) een enorme woede los, maar ook vele vragen. Het kan toch niet zo zijn dat de verdachte vrij rond loopt terwijl het slachtoffer nog begraven moet worden (dit gebeurde op vrijdag)! Stuitend was het dat hij de carnavalsdinsdag kon vieren, misschien lekker met zijn vrienden Nederland Engeland (voetbal) in de kroeg heeft zitten kijken terwijl de vrienden en vriendinnen die woensdagavond op rouwbeklag waren, de school de inloopavond voor nieuwe scholieren had gecancelled en familie, maar ook weer vele vrienden en kennissen en medescholieren het rouwproces nog lang niet hadden beëindigd (laat staan) of zelfs maar hadden laten beginnen.

Susanne was een vrolijk en sociaal meisje.

Ze had lange tijd last van veel problemen, maar de laatste maanden ging het erg goed met haar.

Haar allergrootste droom was net verwezenlijkt, ze had een eigen pony gekregen.

Alles had ze weer op een rijtje en ze hoopte dat het leven nooit meer op zou houden. Ze zat middenin de eindexamenklas en had mooie toekomstplannen.

Door dit ongeluk/misdrijf zal geen van haar dromen ooit nog werkelijkheid worden.

En dit is niet de eerste en vermoedelijk ook niet de laatste keer dat het leven op zo'n manier van iemand ontnomen wordt.


---

Wij hebben als groep een protestactie opgezet.

Een demonstratievergunning voor een stille tocht op vrijdag, gelijk na de begrafenis naar de rechtbank om de officier van justitie om uitleg te vragen hebben wij aangevraagd, en dit verzoek werd ook ingewilligd.

Justitie, geschrokken van de media-aandacht, wilde, nee eiste bijna, dat wij eerst met hen, nog voor de protestdemonstratie, in overleg zouden treden.

Dit hebben wij gedaan en toen hoorden wij dat wij als groepje zouden worden ontvangen door de hoofdofficier, persofficier en persvoorlichter in Alkmaar.

De pers en de medescholieren/demonstranten mochten dan echter niet mee naar binnen. Na afloop zou de hoofdofficier of persofficier de pers dan apart te woord staan en wij mochten dat dan ook 'buiten' de rechtbank gaan doen.

Het was ons wel duidelijk dat justitie in Alkmaar geschrokken was van alle publiciteit, zowel tv als landelijke dagbladen. Justitie in Alkmaar had kennelijk nog nooit zeven cameraploegen gezien.

Die vrijdag werden wij voorgelicht en werd gesteld dat de verdachte was vrijgelaten (maar dat hadden wij ook al in de kranten gelezen) omdat:


1. De rechtsorde niet ernstig geschokt was (12 jaarsgrond o.i.d.)
2. Niet veel te veel gedronken zou hebben
3. Geen kans op herhaling zou zijn

4. Hij geen strafblad heeft

5. Zijn rijbewijs was ingevorderd

6. Langer vast houden daarom niet mogelijk was
Er werd toegezegd, mondeling, dat de verdachte binnen zes maanden, maar misschien al in mei 2002 terecht zou moeten staan.

Van een advocaat vernamen wij toen dat dit te maken heeft met het feit dat 'de rechtbank binnen zes maanden' moet beslissen over de inname van het rijbewijs.

Als aansluiting hebben wij tevens een website opgericht (aangeboden gekregen door internetbedrijf G-Art in Alkmaar), www.alcoholvrijrijden.nl

Deze website is een daverend succes geworden en geeft wederom aan dat veel mensen onze mening delen.

Het is nu zelfs nog mogelijk dat de verdachte voor die tijd zijn rijbewijs gaat terugvragen in raadkamer.

Wij denken dat de raadkamer van de rechtbank dan dezelfde motivering als justitie gaat gebruiken (zie 1 t/m 4) om het rijbewijs terug te geven.

Dan is ook nog maar de vraag of de zaak binnen zes maanden wordt afgehandeld.

Het is bekend dat de rechtbank Alkmaar een enorm volle agenda met strafzaken heeft en vrije zaken op plan 2 komen, omdat gedetineerde zittingen voorrang hebben.

Ook is het ons bekend dat de CAD (in Noord-Holland Brijderstichting) een enorm personeelstekort heeft en gevraagde rapportages vaak niet op tijd klaar zijn, wat ook bij vrije zaken leidt tot aanhouding omdat advocaat, ovj en rechtbank deze rapportage nodig hebben.

Vreemd in dit geval is ook dat van deze verdachte geen 'vroeg hulp-rapport' is aangevraagd wat wel normaal is als je gehecht wordt. Normaal is dan dat je een advocaat kunt aanvragen/wordt aangewezen en de reclassering ook gelijk komt voor deze rapportage. Gekker wordt het dan ook dat justitie in Alkmaar zonder deze rapportage ons en de pers meldt dat er 'geen kans op herhaling' is.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld een winkeldief op herhaling wel zes maanden mag zitten blijven.


---

Het is voor ons onbegrijpelijk dat een verfbomgooier (gouden koets) ook drie dagen moet blijven zitten.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Het is voor ons onbegrijpelijk dat een vechtersbaas ook bijvoorbeeld (ook al is het de eerste keer) 30/60/90 dagen gehecht blijft en dan veroordeeld wordt voor een eenvoudige mishandeling .

---

Het is voor ons onbegrijpelijk dat een fraudeur ook dagen kan blijven zitten maar bijvoorbeeld 'een grote bekende Nederlander' dan ook gelijk weer buiten staat.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Het is voor ons onbegrijpelijk dat voor 6 WvW (dood door schuld), volgens justitie in Alkmaar, dit weer niet geldt.
Een alcoholmobilist met een dode op zijn conto en (waarschijnlijk) beroepschauffeur is, is toch veel erger dan een winkeldief, fraudeur, verfbomgooier of junk die voor zijn dagelijkse shotje een autoradiootje steelt ???

WIJ ZIJN VAN MENING DAT:

Het alcoholpromillage voor alle mensen met een rijbewijs van 0,5 naar 0,2 promille terug moet!

Een doodrijder met alcohol in zijn bloed in elk geval tot de zittingsdatum binnen (3 maanden) vast moeten blijven zitten!

Het rijbewijs in geen geval teruggegeven moet worden voor het proces heeft plaatsgevonden, ook niet wanneer het bewijs nodig mocht zijn voor het beroep van de 'verdachte'.

Er zwaardere straffen opgelegd moeten worden aan de daders van dit soort delicten.

Er meer alcoholcontroles uitgevoerd moeten worden! (WIJ ZIJN ABSOLUUT VAN MENING DAT DE POLITIE IN ONS LAND DE PRIORITEITEN OP DE VERKEERDE PLAATSEN LEGT. IS WILDPLASSEN ECHT ZO ERG DAT ER ZOVEEL AGENTEN IN WORDEN GEZET TIJDENS DE WEEKEINDEN?)

Bij grote evenementen moet er preventief politie aanwezig moet zijn op de parkeerterreinen zodat iedereen het wel uit zijn hoofd laat om dronken achter het stuur te stappen. Hetzelfde effect wordt dan bereikt als wat nu al gebeurd met de flitspalen!

Er in Alkmaar en andere steden waar veel mensen uitgaan nachtbussen ingezet moeten worden zodat er veel meer mensen op een veilige manier naar huis gaan en dus de bus i.p.v. de auto pakken. Er zijn talloze plaatsen te noemen waar dit wèl het geval is!

Wij hopen dat alles duidelijk is.
Als dit niet het geval mocht zijn, horen wij dit graag.

Telefonische reacties op 06-20785353 (telefoonnummer Peter Bos)

Met vriendelijke groet verblijven wij,

Namens actiegroep Alcolholvrijrijden, Peter Bos Simone Budde Ilse heeremans Suzanne Wenning (Arie van Westerop adviseur)