Algemene Onderwijsbond

Gezamenlijke actie voor extra geld

Een regering die niet investeert in onderwijs, is een dief van eigen staatskas. Met die stelling gaan de besturenorganisaties, onderwijsbonden en schoolleiders de komende maanden de politieke partijen bestoken. De gezamenlijke actie wordt uitgevoerd door de werkgroep Meerjaren Investering Programma (MIP), die al eerder door het onderzoeksinstituut Nyfer liet doorrekenen hoeveel extra geld er voor onderwijs nodig is. In een manifest Onderwijs, een wijze investering leggen de organisaties uit dat extra geld voor onderwijs zich terugbetaalt in de vorm van een hogere economische groei.

Goed onderwijs is een basis voor een gezonde kenniseconomie. Maar wonderlijk genoeg is onder invloed van de politieke aardverschuivingen het thema investeren in scholen, leerlingen en leraren een beetje verdwenen als prioriteit in de verkiezingsstrijd. De gezamenlijke onderwijsorganisaties gaan zich daarom actief mengen in de verkiezingscampagnes. Met het manifest willen de organisaties duidelijk maken dat Paars heeft nagelaten om voor de langere termijn de noodzaak van voldoende investeren in onderwijs vast te leggen, zoals de werkgroep MIP al jaren bepleit. Het gevolg daarvan is dat onzeker is hoe in de formatiebesprekingen onderwijs er uit zal springen, zeker nu de economische prognoses weinig optimistisch zijn. Volgens de werkgroep MIP moet investeren juist nu nodig om de Nederlandse kenniseconomie een extra impuls te geven.

Het manifest 'Onderwijs, een wijze investering' wordt tijdens verkiezingscampagnes verspreid onder politici. AOb-leden kunnen het manifest bestellen bij ledenservice (030-2989850) of hieronder (als PDF-document) te downloaden.
Beschikt u niet over de noodzakelijke Acrobat-Reader dan kunt u deze hier (gratis) downloaden.

Utrecht 5 april


De Arbeidsinspectie heeft 180 scholen op de vingers getikt. Bij een controle van 271 scholen bleek bij bijna tweederde dat of de Arbeidstijdenwet door scholen overtreden werd of dat de administratie niet op orde was zodat de uren van het schoolpersoneel niet nagegaan konden worden. Deze scholen ontvingen een officiële waarschuwing.