Ingezonden persbericht

Deelnemers natuurtop gewezen op vogelsterfte

Dode eidereenden naar Den Haag

DEN HAAG, 20020405 -- De actiegroep "Wilde Kokkels" protesteert tijdens de opening van de internationale VN-Biodiversiteitsconferentie door Staatssecretaris Faber op zondag 7 april 2002 in Den Haag tegen het Nederlandse natuurbeleid.

Ondanks het ondertekenen van allerlei internationale verdragen laat de overheid de mechanische schelpdiervisserij gewoon zijn gang gaan. Op het moment dat Faber haar openingstoespraak voor 6000 genodigden uit 188 landen houdt sterven er opnieuw duizenden Eidereenden in de Waddenzee. De oorzaak: voedselgebrek veroorzaakt door schelpdiervisserij. Om de deelnemers op deze tekortkoming te wijzen brengen een dertigtal actievoerders tientallen verhongerde Eidereenden naar de opening. De gestorven dieren worden op een tijdelijke, met kruisen en spandoeken ingerichte begraafplaats neergelegd.

Op deze zesde biodiversiteitsconferentie, de opvolger van de bekende Rio-conferentie uit 1992, worden nieuwe afspraken over de bescherming van de natuur gemaakt. Terwijl de Nederlandse overheid goede sier maakt met de organisatie van deze prestigieuze bijeenkomst faalt zij bij het beschermen van de biodiversiteit in de Waddenzee. De mechanische schelpdiervisserij haalt immers niet alleen het voedsel voor duizenden vogels weg, maar beschadigt bovendien door het gebruik van zuigkorren de wadbodem op onherstelbare wijze. De planten en dieren die in de wadplaten leven zijn niet in staat om zich opnieuw in de bodem te vestigen. Door het Verdrag van Rio te ondertekenen heeft Nederland de verantwoordelijkheid op zich genomen om juist deze "onzichtbare" natuur te beschermen.

Hoewel de relatie tussen schelpdiervisserij en het sterven van 20.000 Eidereenden in de winter van 2000 wetenschappelijk is bewezen weigert de overheid maatregelen te nemen om een herhaling van deze tragedie te voorkomen. Ten gevolge hiervan sterven op dit moment alweer duizenden Eidereenden een gruwelijke hongerdood. Eidereenden zijn als schelpdier-eters gevoelige indicatoren voor de gezondheid van het ecosysteem van de Waddenzee.

Voor "Wilde Kokkels" is de maat vol. Een dertigtal actievoerders, waaronder veel jongeren, zullen op zondag 7 april van 14.00 tot 15.00 bij het Nederlands Congrescentrum in Den Haag een flyer met informatie over het falen van de Nederlandse overheid aan de deelnemers van de conferentie uitdelen. Om de noodzaak van maatregelen te benadrukken nemen de actievoerders 60 vers gestorven Eidereenden vanuit de Waddenzee mee naar Den Haag. Bovendien zal er een gedenkteken voor de duizenden door laksheid van de overheid gestorven vogels worden ingericht.

De actiegroep Wilde Kokkels is een initiatief van een groep jongeren en wetenschappers. Het doel: een einde van de mechanische schelpdiervisserij in de Waddenzee en Zeeland. Eerdere activiteiten betroffen een protest tegen de dood van 4000 Scholeksters in de Oosterschelde door overbevissing en het overhandigen van een open brief aan Faber tijdens de Internationale Waddenzeeconferentie. Deze brief tegen de schelpdiervisserij werd ondertekend door 200 biologen, 800 sympathisanten en 20 natuurorganisaties waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en Greenpeace.

De actie in Den Haag wordt ondersteund door de Waddenvereniging.

Voor actuele informatie over de eidereendensterfte verwijzen wij naar http://home.planet.nl/~camphuys/Eidersterfte.html



Ingezonden persbericht