Ingezonden persbericht

Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld buiten spel gezet

AMSTERDAM, 20020405 -- Geuzenveld-Slotermeer, 4 april 2002. Nadat LSG het initiatief voor een coalitievorming vol vertrouwen in handen van de PvdA had gegeven werd afgesproken dat er via openbare onderhandelingen een nieuw college gevormd zou worden. Na een week kwam de PvdA eindelijk met een officiële agenda om in "openbaarheid" met de partijen rond de tafel te gaan zitten. Uit de volgorde van de agenda, waarbij LSG als laatste gesprekspartner zou worden "gehoord", bleek al dat het de wens van de PvdA was, om met het CDA en GroenLinks verder te gaan.

De vermoedens bleken juist, toen aan het eind van dit eerste gesprek Robin de Bood (PvdA) al aangaf dat er wat hem betrof geen belemmeringen waren om met CDA en Groen Links verder te gaan. CDA en Groen Links kregen als welkomstgeschenk, alle wensen uit beider verkiezingsprogramma's verzilverd. Als formaliteit mochten de VVD en tot slot LSG nog even acte de présence geven.

Beide partijen grepen de gelegenheid aan om de basis van de met CDA en Groen Links gemaakte afspraken te ontkrachten. De meeste toezeggingen van Robin de bood zijn immers financieel onhaalbaar en niet met cijfers onderbouwd. Omdat zo'n eerste bespreking natuurlijk geen gelegenheid biedt om zaken verder uit te diepen, nodigde LSG de PvdA uit om in opvolgende gesprekken dieper op de materie in te gaan en vroeg daarbij gelijktijdig om een financiële onderbouwing van alle mooie plannen en voorstellen, zodat er een "echt" akkoord op tafel kon komen. Maar zover kwam het niet. Het CDA en groen Links grepen met beide handen de zo gewenste zetel aan toen Robin de Bood hen deze de volgende dag al aanbood. LSG en VVD waren op dat moment nog volop in de veronderstelling dat er meer gesprekken zouden volgen. LSG polste ondertussen ook de VVD, CDA en GroenLinks om te kijken of er wellicht een samenwerking tot stand kon komen. Daarbij gaf zij nogmaals aan dat het door de PvdA aangeboden programakkoord een fata morgana en geen goede basis was.

Helaas bleek dezelfde avond een nieuwe coalitie tot stand te zijn gekomen. Wat deze stroomversnelling veroorzaakt heeft blijft gissen, alhoewel Robin de Bood toegaf dat hij de opdracht had meegekregen om geen zaken te doen met een "leefbaar" partij.

LSG trachtte inmiddels nog tevergeefs om via een motie een financiële onderbouwing van het akkoord los te krijgen, maar zelfs deze motie haalde het niet. Zonder slag of stoot werd het college beëdigd en geïnstalleerd. Als toegift kon U vorige week in de Westerpost lezen, dat LSG verklaard zou hebben dat er dan maar helemaal niet gebouwd moest worden in dit Stadsdeel. Uit de gemaakte verslagen kan men echter lezen dat letterlijk is gezegd; "Stedelijke vernieuwing kan dan gedoseerd en doordacht binnen ons Stadsdeel worden uitgevoerd". LSG wil namelijk dat er niet rigoureus gesloopt wordt zonder dat er eerst gekeken wordt naar mogelijkheden voor renovatie en dat er geluisterd wordt naar de wensen van bewoners. Dat stond en staat nog steeds. GroenLinks bleek echter voorstander van het opheffen van sportpark Spieringhorn, om daar een bedrijventerrein te vestigen. Dit zijn de werkelijke feiten. Als er al iemand wisselvallig genoemd kan worden is dit dus GroenLinks. LSG liet GroenLinks nog voor de coalitievorming weten dat kiezen voor de PvdA, ook kiezen is voor aantasting van de hoofdgroenstructuur. De plannen van de PvdA voor het Eendrachtspark waren inmiddels bekend. Maar ook dit kon GroenLinks er niet van overtuigen om voor het "groene" LSG te kiezen.

Voor wat betreft het CDA moeten de kiezers constateren dat het met veel bombarie aangekondigde jeugdbeleid niet zo "hot" meer is. In het programakkoord kunnen we lezen dat het jeugdbeleid "(inter)actief zal worden ontwikkeld". Uitvoering van het jeugdbeleid stond als prioriteit nummer een op het verlanglijstje van LSG. Helaas moeten we constateren dat het Stadsdeel door deze keuze nog meer te maken zal krijgen met kleine criminaliteit door zich vervelende en rondhangende jongeren.

Geen rancune van LSG, slecht constateringen en keiharde feiten. Wel is het belangrijk dat de kiezers weten wat er zich precies in de achterkamertjes van het tuinstadhuis heeft afgespeeld. Waarvan akte. Zowel LSG als de VVD hebben het bestuursakkoord niet mede-ondertekend. LSG wankelt dus niet maar staat des te steviger in haar schoenen en zal dit rariteitenkabinet de komende bestuursperiode goed blijven volgen.



Ingezonden persbericht