---

Ministerie van Defensie



---

Koningin opent Floriade

Koningin opent Floriade

05-04-2002

H.M. Koningin Beatrix heeft vanmiddag (5 april) in de Haarlemmermeer de Floriade geopend. De wereldtuinbouwtentoonstelling heeft een oppervlakte van 65 hectare en wordt door de organisatoren de leukste tuin van Nederland genoemd. Onder de inzenders is ook het ministerie van Defensie. Samen met vier andere ministeries en de Postbus 51 Informatiedienst neemt Defensie deel onder de titel 'Nederland Straks, een kwestie van kiezen en/of delen'. De Floriade wordt eens in de tien jaar gehouden en is tot en met 20 oktober geopend. De organisatoren verwachten zon drie miljoen bezoekers.

De inzending van de vijf ministeries en Postbus 51 gaat over de kwaliteit van de groene leefomgeving. De inrichting van Nederland is een samenspel van burger en overheid. De overheid wil met haar deelname duidelijk maken dat verstedelijkt land ook in de toekomst leefbaar moet blijven. Dat vergt creatieve oplossingen waarbij keuzes gemaakt moeten worden. De overheidsinzending bestaat uit vier onderdelen: een beeldentuin, een loopbrug, een filmzaal en een interactief informatiepunt. In het theater wordt een zeven minuten durende driedimensionale film vertoond over een jongetje dat spannende avonturen beleeft als hij met een groen cadeau op weg is van de stad naar een feestje op de boerderij. Bij het interactieve informatiepunt kan de bezoeker informatie opvragen en zijn mening geven over de inrichting van de leefomgeving.

De 3-D film kwam tot stand met medewerking van de landmacht en luchtmacht. De Koninklijke Landmacht deed mee met een eenheid van de Luchtmobiele Brigade, terwijl de Koninklijke Luchtmacht helikopters inzette. De Koninklijke Marine stelde voor de bouw van de loopbrug een deel van het in Eritrea en Ethiopië gebruikte steigermateriaal ter beschikking. De Floriade 2002 is geopend van 6 april tot en met 20 oktober, dagelijks van 9.30 uur tot 19.00 uur. Kaarten kosten 17.00 voor volwassenen en 8,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. (Foto: ANP, Koen Suyk)