Nieuw-Vlaamse Alliantie

Vragen bij efficiëntie politieoptreden en politieke verantwoordelijkheid (05/04/02)

De zware rellen in Antwerpen roepen diverse vragen op. Vandalen trokken een spoor van vernieling door de stad. Tientallen auto's werden beschadigd. Uitstalramen werden kapotgeslagen. Er werd zelfs geplunderd. Wie zal de aangerichte schade betalen? De stad Antwerpen overeenkomstig het decreet van 2 oktober 1795?

De vraag is of dit destructieve hooliganisme niet had kunnen voorkomen worden. Heeft de burgemeester de nodige maatregelen genomen? Blijkbaar was zij op de hoogte van de geplande betoging. Er was weliswaar geen aanvraag ingediend, maar de burgemeester vaardigde ook geen betogings- en samenscholingsverbod uit. In de moeilijke Antwerpse sfeer was dit spelen met vuur. Men stelle zich even voor dat betogers tot in de diamantwijk hadden kunnen doordringen.

Naar verluidt was er niet eens een waterkanon ter plaatse. De aanrij ervan duurde meer dan twee uur. Ook de Friese ruiters moesten uit Brussel aangevoerd worden. De oproep tot versterking met federale politie leverde welgeteld 20 manschappen op.

Het is duidelijk dat een en ander wijst op een inefficiënte organisatie van de geïntegreerde politie. Er rijzen vragen naar de burgerlijke aansprakelijkheid en de locale en federale politieke verantwoordelijkheid. De N-VA zal de Minister van Binnenlandse Zaken hierover ondervragen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be