Leefbaar Nederland

Teeven wil KLM-vluchten op Curacao onmiddelijk staken

Persbericht LN, 05 apr 2002

Leefbaar Nederland Postbus 1313 1200 BH Hilversum

PERSBERICHT

TEEVEN WIL KLM-VLUCHTEN OP CURACAO ONMIDDELIJK STAKEN

Hilversum - Voor lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland is de maat vol, na de dood van een bolletjesslikker tijdens een KLM-vlucht. Teeven wil dat de KLM de vluchten met onmiddellijke ingang staakt.

Teeven vindt het verbazingwekkend dat de Minister van Justitie niet in staat is een halt toe te roepen aan de constante stroom van cocaïne naar Nederland en nu het probleem bij de KLM neerlegt.

De vluchten dienen met onmiddellijke ingang gestaakt te worden. Hervatting van de vluchten mag pas mogelijk zijn als Minister Korthals en de Antilliaanse minister van Justitie in staat zijn een sterke garantie te bieden dat er geen bolletjesslikker meer doorheen komt.

Leefbaar Nederland vroeg veertien dagen geleden al om actie en presenteerde toen een plan van aanpak. Nu kan niet langer gewacht worden, er moet iets gebeuren aan zowel het stoppen van de stroom bolletjesslikkers als het oprollen van de organisatie erachter. Volgens Leefbaar Nederland kan dit door:
* Het installeren van speciale apparatuur op het vliegveld van Curaçao die de maaginhoud van passagiers kan checken op cocaïne bolletjes. Deze apparatuur is voorhanden, maar door het getouwtrek tussen Nederland en de Antillen nog steeds niet geplaatst.
* De opbouw van extra cellencapaciteit op Curaçao door het inhuren van gevangenisschepen uit de Verenigde Staten.
* Het recherche samenwerkingsteam dat al op de Antillen aanwezig is onder Nederlands bevel plaatsen en inschakelen bij het oprollen van "slikscholen" en het aanpakken van de criminele organisaties die erachter zitten.
* Een veel intensievere samenwerking met de Amerikanen om de georganiseerde drugsbendes op de Antillen en in Zuid Amerika aan te pakken. De Nederlandse Antillen moet de huidige crisis erkennen en hun volledige medewerking verlenen aan het stopzetten van de bolletjesslikkers. Zijn de Antillen daar niet toe bereid, dan moet vanuit Nederland de druk worden opgevoerd. Het dichtdraaien van de subsidiekraan mag daarbij niet worden uitgesloten.


----- einde bericht -----
Hilversum, 6 april 2002 Voor meer informatie : freemedia@leefbaar.nl