Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Borgsom van 3300 euro bij gezinsvorming

5 april 2002

Inwoners van Nederland die voor gezinsvorming een
inburgeringsplichtige partner uit het buitenland willen halen, moeten voortaan een borgsom van 3300 euro als tegemoetkoming in de inburgeringskosten betalen. Deze borgsom, die de afgelopen maanden in de media onterecht al als bruidsschat werd aangeduid, krijgt de aanvrager geheel terug, als de naar Nederland gekomen overgekomen partner de verplichte inburgeringscursus heeft doorlopen. Het bedrag van 3300 euro is ongeveer de helft van de totale kosten van een inburgeringscursus.

Dit schrijft minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze financiële bijdrage is een prikkel voor een snelle, effectieve inburgering van de overkomende partner. Door van de in Nederland verblijvende partner een borgsom te vragen, wordt deze medeverantwoordelijk gesteld voor een goed verloop van de inburgering van die overkomende partner.

De procedure verloopt als volgt. De in Nederland woonachtige aanvrager van de gezinsvorming maakt 3300 euro over op een nog nader te bepalen rekening. Het bewijs van storting moet bij de aanvraag van de machtiging tot voorlopig verblijf overlegd worden. Na afronding van de cursus wordt de borgsom teruggestort op de rekening van de betrokkene.
---