Arrondissementsparket Almelo

Almelo, 05 april 2002

OM in beroep tegen vonnis Fireworks

Het Openbaar Ministerie Almelo heeft bij het gerechtshof in Arnhem beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank Almelo in de zaak tegen de twee directeuren van S.E. Fireworks. Het OM Almelo kan zich onder meer op de volgende punten niet vinden in het vonnis dat op 2 april door de rechtbank werd gewezen.

Het OM heeft bezwaar tegen het oordeel van de rechtbank dat er geen oorzakelijk verband is tussen de wijze van bedrijfsvoering bij S.E. Fireworks en de uitbreiding van de brand en het ontstaan van de ontploffingen. De rechtbank heeft de twee directeuren vanwege het ontbreken van dit oorzakelijk verband vrijgesproken van het tenlastegelegde onder feit vier, brand door schuld (artikel 158 wetboek van strafrecht) alsmede van het subsidiair tenlastegelegde dood door schuld (artikel 307 wetboek van strafrecht).

De rechtbank heeft in haar vonnis uitgesproken dat er in bepaalde ruimten teveel en te zwaar vuurwerk heeft gelegen. Echter, de rechtbank heeft geoordeeld dat dit niet opzettelijk is gebeurd, omdat niemand in Nederland enig benul had van de gevarenklasse waarin in grote hoeveelheden opgeslagen vuurwerk ingedeeld horen te worden. Het Openbaar Ministerie kan de rechtbank hierin niet volgen.

Naar de mening van het OM heeft de rechtbank onvoldoende gewicht gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid van de directeuren waar het gaat om de naleving van de vergunningvoorschriften, ook al heeft de overheid niet of onvoldoende gehandhaafd.

Dit appèl zal tot gevolg hebben dat de zaak bij het gerechtshof in Arnhem volledig opnieuw behandeld zal worden.