Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 5 april 2002

Drie grove ontvoeringszaken van vrouwen opgelost

De politie heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht van ontvoering, beroving en verkrachting van drie vrouwen. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig. De vier mannen zouden op 18, 19 en 20 maart in verschillende plaatsen in Nederland drie vrouwen op grove wijze hebben ontvoerd, beroofd en misbruikt. De verdachten komen uit Rotterdam en zijn rond de 25 jaar oud.

De verdachten spraken 's avonds laat hun slachtoffer aan op straat. Bij het eerste slachtoffer gebeurde dat op 18 maart in Alkmaar. De vier mannen dwongen haar vervolgens in een auto in te stappen. In de auto bedreigden de mannen haar met een vuurwapen en namen ze haar pinpas en pincode af. Het slachtoffer werd tenslotte op een industrieterrein in Rotterdam door een dader verkracht. De vrouw werd daarna naar de plaats teruggebracht waar de ontvoering begonnen was. Dit scenario heeft zich de volgende twee dagen herhaald in respectievelijk Tilburg en Amsterdam. Het derde slachtoffer is niet verkracht. De pinpassen zijn ook gebruikt om geld te halen.

De politie kwam de mannen op het spoor dankzij video-opname van een benzinestation waar de verdachten tijdens een van de ritten hadden getankt. Op 25 maart werd de eerste verdachte aangehouden. Op 29 maart volgde de tweede verdachte. De derde heeft zich woensdag gemeld bij de politie. Naar de vierde verdachte is nog een onderzoek gaande. De verdachten die zijn aangehouden bekennen hun rol in de gepleegde misdrijven.

Het onderzoek werd vanuit Alkmaar - waar de eerste ontvoering plaats vond - gecoördineerd. Aan het onderzoek werkten verschillende politiekorpsen mee. Twee verdachten zijn inmiddels verschenen voor de raadkamer en gehouden. Naar verwachting vindt de eerste openbare zitting deze zomer in Alkmaar plaats.