Ingezonden persbericht

www.utwente.nl/nieuws/wetenschapsnieuws

Wetenschapsnieuws 02/02 21-03-2002

SAMENVATTING PROMOTIE

Lithium micro-batterij gerealiseerd

WN 02/17 * 5 april, 16.30 uur

promotie ir. P.J. Bouwman, faculteit Chemische Technologie: 'Lithium Intercalation in preferential, sub-micron LiCoO2 films'

Binnen het onderzoeksinstituut MESA+ is een lithium micro-batterij prototype gerealiseerd met voldoende energie om geïntegreerde schakelingen, zoals een chip-knip of sensor, van (back-up) stroom te kunnen voorzien. Deze micro-batterij zou zelfs direct geïntegreerd kunnen worden, waardoor de chip goedkoper kan worden ontworpen en zelfs contactloos kan worden uitlezen. Een collectie electronische kledinglabels zou bijvoorbeeld in een keer van guldens op Euro's kunnen worden ingesteld.
De ontwikkeling van deze microbatterij is een spin-off van het fundamentele onderzoek naar het basisprincipe van de oplaadbare lithium batterij, de zogenaamde 'lithium intercalatie'. Om de snelheidsbeperkende stap te kunnen achterhalen, zijn van het active materiaal (LixCoO2) goedgedefinieerde films geprepareerd met een dikte van minder dan een micrometer. Uit de experimenten blijkt dat de oriëntatie van de interne structuur bepalend is voor de snelheid waarmee de 'intercalatie' van lithium plaatsvindt. In de juiste orientatie is een LixCoO2-film in staat hoge electrische stromen te leveren bij een voltage van 4V. Daardoor kan de film, ondanks zijn geringe formaat, binnen korte tijd veel energie afgeven. Deze film vormt de basis van de micro-batterij, die zelf bestaat uit zes verschillende lagen. Dit promotieproject is gefinancierd door de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en is uitgevoerd aan de Universiteit Twente in samenwerking met Philips Research.

promotor: prof. dr. ir. D.N. Reinhoudt
co-promotor: prof. dr. P.H.L. Notten
assistent-promotor: dr. B.A. Boukamp
informatie: drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail: b.meijering@utwente.nl

drs. Berend Meijering
Corporate Communicatie
Bureau Communicatie, Universiteit Twente
Postbus 217, 7500 AE Enschede
telefoon: (053) 489 4385
fax: (053) 489 2000
e-mail: b.meijering@utwente.nl
info: www.utwente.nl