Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR

8 april 2002, nr. 025

Internationale topdeskundigen verzorgen voedselveiligheidworkshop

Voedingindustrie en beleidsmakers staan in Europa onder toenemende publieke druk om de voedselveiligheid voor consumenten te verzekeren. Reden voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum om van 15 tot 17 april een aantal internationale experts de hete hangijzers en economische inbedding van voedselveiligheid te laten bespreken op een driedaagse internationale workshop in Wageningen. Minister Brinkhorst zal bij deze gelegenheid zijn visie op de economische en aspecten van voedselveiligheid en risicomanagement toelichten. De workshop wordt georganiseerd door Frontis, het centrum van Wageningen UR dat zich richt zich op internationale kennisuitwisseling en het tijdelijk binnenhalen van vooraanstaande wetenschappers.

Recente ontwikkelingen binnen de landbouw- en voedingssector laten consumenten niet onberoerd en hebben de houding en het gedrag van consumenten ten aanzien van voeding, verwerking en voedselproductie ingrijpend veranderd. Met name het imago van dierlijke producten staat door de recente crises rond BSE, MKZ, dioxine, hormonen en antibiotica onder druk. Reden voor Frontis op haar eerste workshop de veiligheid van dierlijke producten centraal te stellen. Op het programma staan sessies over:

Gezondheid en welzijn (met Sean Fox, Kansas State University; Wim Verbeke, Universiteit van Gent en André Henken, RIVM), Traceerbaarheid en certificering (met Miranda Meuwissen, Wageningen Universiteit; Gerhard Schiefer, University of Bonn en Leo den Hartog, Nutreco),
Risicoanalyse en HACCP (met Helen Jensen, Iowa State University; Katharina Staerk, Swiss Federal Veterinary Office en Mogens Lund, Danish Institute of Agricultural and Fisheries Economics) Transparantie in (internationale) handel (met Jean-Cristophe Bureau, INRA; Joae Magelhaes, WTO en Spencer Henson, University of Guelph). De bijeenkomst wordt besloten met een lezing van minister Brinkhorst en een forumdiscussie met o.a. Ruud Huirne (Wageningen Univeristeit) en Laurian Unnevehr (University of Illinois). Professor Laurian Unnevehr is een vooraanstaand expert op het gebied van de sociale implicaties van voedselveiligheidsregels. De workshop is haar eerste publieke optreden als gasthoogleraar (Frontis visiting professor) in Wageningen. Zij geniet onder meer internationale bekendheid vanwege haar standaardwerk 'The Economics of HACCP' en het Wereldbankrapport 'Food Safety Issues in the Developing World'.