Provinciebestuur Utrecht
t.a.v. College van Gedeputeerde Staten
Postbus 80300, 3508 TH UTRECHT

Utrecht, 4 april 2002.

Mondelinge vragen voor de vergaderingen van Provinciale Staten van Utrecht op 8 april 2002.

Geacht College,

Het Utrechts Nieuwsblad van 4 april meldt onder de kop "Utrecht met kantoor naar Brussel; de bureaucratie te lijf" dat de grote vier gemeenten een lobbykantoor in Brussel willen openen, geïnspireerd door het bestaande lobbykantoor van de randstadprovincies.

In het artikel wordt ook namens de provincie Utrecht woordvoerder R.van Dopperen opgevoerd, die zeer tevreden is over het rendement van de provinciale lobby in Brussel. Wij nemen aan dat hij namens het College reageerde. Van Dopperen meldt onder meer dat de provincie niet zozeer financiële winst haalt uit Brussel. Het verheugt de SP-fractie, die deze stelling al zeven jaar verdedigt, dat nu ook het College erkent dat de (wel voorspelde) financiële baten van het lobbykantoor tegenvallen.

De fractie heeft naar aanleiding van het artikel nog een aantal vragen:


1.
Kan het College vijf voorbeelden geven van informatie over Europese dossiers die dankzij ons Brusselse lobbykantoor eerder of completer in het provinciehuis zijn gearriveerd dan wanneer we gewoon een abonnement genomen zouden hebben op enkele gespecialiseerde media?


2.
Kunt U enkele voorbeelden geven van regelgeving waar we dankzij onze Brusselse vrienden eerder van op de hoogte gesteld zijn dan anders het geval zou zijn geweest? Het is het College toch bekend dat de voorbereiding van Europese richtlijnen gemiddeld ca. tien jaar duurt en er een overgangstermijn bij de invoering van een jaar of vijf in acht genomen wordt. Is vijftien jaar niet voldoende om langs normale wegen erachter te komen dat er regelgeving in de pijplijn zit?


3.
Het gaat ons blijkens de uitlatingen in het artikel vooral om de kennisuitwisseling in Brussel, onder meer met de andere Europese regio's. Kunt U aangeven wat op het terrein van de samenwerkingsprojecten de bijzondere meerwaarde van het randstadkantoor in Brussel geweest is?

Hoogachtend,
SP-fractie provinciale Staten Utrecht,

P.F.C. Jansen