Ingezonden persbericht


Definitieve jaarcijfers 2001 DHV Groep

De DHV Groep sluit 2001 af met een netto-omzet van 300,2 miljoen, een stijging van 12,4%. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van autonome groei (+ 8,9%). De toegevoegde waarde steeg met 10,4% tot 223,4 miljoen. Het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat bleven achter bij dat van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat daalde met 19,4% tot 11,5 miljoen en het nettoresultaat met 41,6% tot 5,2 miljoen.De omzet van de groep kwam voor 62% uit Nederland, voor 14% uit andere Europese landen en voor 24% van buiten Europa.

Amersfoort, 5 april



Instabiliteit telecommarkt vergroot druk op bedrijfsresultaat

De definitieve jaarcijfers laten een afwijking zien ten opzichte van de voorlopige jaarcijfers, zoals bekendgemaakt op 25 januari jl. Na bekendmaking van deze cijfers bleek het nodig extra voorzieningen te treffen; met name vanwege de instabiliteit in de telecommarkt. De terugval in deze sector - na de snelle opkomst in de eerste helft van 2001 - heeft daarmee de druk op het bedrijfsresultaat verder vergroot.

Toename volume nieuwe opdrachten
Het volume nieuwe opdrachten is toegenomen; wel is er sprake van druk op de marges. Het in 2001 ingezette beleid van versterking van het internationale DHV-netwerk is begin dit jaar gecontinueerd. Hiertoe zijn allianties aangegaan met twee sterke partners in Noord-Amerika. Allereerst de joint venture met het Amerikaanse bedrijf CH2M Hill (11.000 medewerkers) gericht op samenwerking in Centraal- en Oost-Europa. De lokale kennis van DHV en de grote ervaring van CH2M Hill op het gebied van DB(O)-contracten maken de combinatie krachtig. Verder is met het Canadese advies- en ingenieursbureau Delcan (500 medewerkers) een intentieverklaring getekend voor overname van een aandeel van 40%. De samenwerking is met name gericht op dynamisch verkeersmanagement.

De voorgenomen overname van NACO (Netherlands Airport Consultants BV) heeft o.a. geleid tot recente werving van de volgende projecten:
* Uitbreiding Shanghai/Pu Dong International Airport
* In samenwerking met DHV Shanghai heeft NACO eind december 2001 opdracht verworven voor het masterplan van de uitbreiding van Shanghai/Pudong International Airport. De opdracht van de Shanghai Airport Company omvat het voorbereiden van toekomstige ontwerpen en een onderzoek naar de mogelijkheid om deze luchthaven te ontwikkelen tot een internationaal transfercentrum.
* Renovatie militaire luchthaven Dublin

* Door gezamenlijke inspanning heeft NACO eveneens opdracht gekregen voor renovatie van een militaire luchthaven bij Dublin. De werkzaamheden zijn eind 2001 gestart.

Overige in het oog springende projecten:

* Spoorpassage Delft
* In samenwerking met Witteveen en Bos en Benthem en Crouwel is opdracht gekregen voor een planstudie naar de technische en financiële haalbaarheid van de reeds lang gewenste spoorpassage door Delft. De opdracht moet invulling geven aan het gezamenlijke initiatief van de ministeries van V&W en VROM, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland en het streekgewest Haaglanden. Opdrachtgever is Railinfrabeheer.
* Grootschalig wegenproject Polen
* Sinds 1998 werkt Polen - voor integratie met de Trans-Europese Netwerken - aan de reconstructie van haar belangrijke verkeers-corridor Dresden/Berlijn-Kiev. In dit kader heeft DHV onlangs opdracht gekregen voor het projectmanagement en de supervisie bij constructie van 36 km snelweg in de buurt van Gliwice. Het contract duurt tot het begin van 2005.
* Unieke samenwerking Parkstad Limburg
* De Stuurgroep Waterketen Limburg waarin gemeenten, waterschappen, zuiveringsschap, waterleidingsmaatschappij en provincie vertegenwoordigd zijn, heeft DHV opdracht gegeven voor een studie naar de voordelen van samenwerking in de waterketen. Tevens is DHV gevraagd een gezamenlijk waterplan op te stellen voor het gebied Parkstad Limburg. Het project is uiterst vernieuwend in de Nederlandse watersector en loopt tot medio 2003.