ASN

ASN aandeelhouders spreken over gentechnologie

Persbericht

Den Haag, 3-4-02

ASN aandeelhouders spreken zich uit over gentechnologie.

Mag een duurzame bank wel of niet beleggen in bedrijven die genetische modificatie toepassen? Deze actuele vraag staat vrijdag 5 april centraal op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de ASN Beleggingsfondsen in Amsterdam. De ASN wil dan in een open dialoog met naar verwachting achthonderd aanwezige aandeelhouders het criterium rond gentechnologie aanscherpen en verduidelijken.

Het voorstel sluit aan op de actuele discussie rond nut en noodzaak van gentechnologie en houdt - kort gezegd . in dat gentechnologie alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan bij micro-organismen. Bij planten en dieren is genetische modificatie uitsluitend toegestaan voor medische doeleinden als andere alternatieven ontbreken. De open dialoog met de aandeelhouders is kenmerkend voor de ASN Bank en past naar het oordeel van de bank in het beoogde transparante karakter van duurzame beleggingsfondsen.

De ASN heeft het afgelopen jaar met een in gentechnologie gespecialiseerd onderzoeks- en communicatie bureau tal van wetenschappers, ethici, ondernemers, niet-gouvernementele organisaties en 500 klanten van de ASN geraadpleegd. Het onderzoek van de ASN Bank is daarmee een goede aanvulling op het onderzoek van de Commissie Terlouw.

De beleggingscriteria van de ASN Bank die gelden voor de beleggingsfondsen zijn zowel positief als negatief. Dit wil zeggen dat de ASN Bank absoluut niet investeert in bijvoorbeeld de wapen- en nucleaire industrie en in bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid. Daarnaast wil de ASN Bank met haar investeringen positieve bijdragen leveren aan het welzijn van mens, dier en milieu.

Jaarcijfers 2001:
Fondsvermogen. De ASN heeft een marktaandeel van circa 44% van de beursgenoteerde duurzame beleggingsfondsen. Het totale fondsvermogen (van alle ASN Beleggingsfondsen) groeide in 2001 met . 73 miljoen (17%) tot . 490 miljoen. Door het in beheer nemen van het ABF (ASN Mixfonds) per 1 januari 2002 steeg het totale fondsvermogen uiteindelijk tot . 650 miljoen. Het aantal beleggingsrekeningen steeg in 2001 met ruim 20 %, van 36.000 naar 44.000. De stijging van het aantal rekeningen is mede het gevolg van de introductie van het ASN Obligatiefonds en het ASN Milieufonds in 2001.

De ASB Beleggingsfondsen maken deel uit van de ASN Bank. Deze is ondanks de wankele economie in 2001 stevig gegroeid. Het aantal klanten steeg met 7%. De totale inleg van spaar- en beleggingsgelden steeg met ruim 18 procent. De nettowinst nam vorig jaar toe tot . 7,8 miljoen. De ASN Bank versterkte daarmee haar positie als de grootste duurzame bank van Nederland met een beheerd vermogen van . 1,6 miljard.

De ASN Bank is in 1960 opgericht en sinds die tijd een pionier op het terrein van duurzaam bankieren. Zij belegt haar geld volgens duidelijke principes waarbij duurzaamheid en rendement hand in hand gaan. De ASN Bank is actief op het terrein van duurzaam beleggen, sparen, kredieten en hypotheken.

Noot voor de redactie (