Gemeente Kerkrade

04.04.02: Opgravingen Romeinse villa gestart

Wethouder Bosch krijgt uitleg van de archeologen Onlangs zijn archeologen gestart met de definitieve, complete, opgraving van een Romeinse villa op de locatie Holzkuil te Kerkrade. De gemeente Kerkrade biedt vanaf juni 2002 de mogelijkheid aan geĂŻnteresseerde burgers en schoolklassen om een kijkje te nemen op deze locatie. Tijdens de opgravingen zullen rondleidingen worden georganiseerd. Belangstellenden kunnen dan de archeologen aan het werk zien. Verder krijgt men uitleg van de archeologen aan de hand van kaarten, tekeningen, foto's en aangetroffen vondsten.

Opgraving
Op de locatie Holzkuil in Kerkrade zijn vorig jaar resten gevonden van een Romeinse villa. In opdracht van de gemeente Kerkrade voert het Archeologisch Diensten Centrum uit Bunschoten de opgraving naar de Romeinse villa uit. De opgravingen zullen tot september 2002 duren. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat het gebied rond de villa mogelijk sinds de Romeinse tijd onveranderd is gebleven. Het hoogtepunt van de opgraving zal het blootleggen van het woongedeelte van de villa, het hoofdgebouw, zijn. Dat zal deze zomer plaatsvinden. Deze opgraving zal ongetwijfeld nieuwe informatie opleveren over het leven van de Romeinen in Nederland.

Villa rustica
De villa rustica, zoals de wetenschappelijke naam van dit type gebouw luidt, was ooit een omvangrijk agrarisch bedrijf met landerijen en bijgebouwen. Tijdens een vooronderzoek, vorig jaar mei, bleken de resten van de villa na bijna twintig eeuwen in uitermate goede staat verkeren. Ook kwamen er al enkele interessante vondsten boven zoals luxe aardewerk, beschilderd stucwerk, Romeins beton en zelfs vensterglas.

Villapark
Op de plaats van de Romeinse villa zal al tijdens de opgraving begonnen worden met de bouw van een nieuw, modern, villapark. Uiteindelijk verrijzen op de locatie 216 (veelal vrijstaande) villas in een ruim, groen en glooiend landschap. De eerste archeologische onderzoeken zullen zich beperken tot die stukken grond waarop de wegen worden aangelegd voor het bouwverkeer.

Bibliotheek
Ook de Kerkraadse bibliotheek speelt in op de archeologische opgravingen. In de maand april vindt er een expositie plaats over archeologie.