ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent Energie wil Groene Stroom in Clauscentrale produceren

Essent Energie wil in haar gasgestookte Clauscentrale in Maasbracht Groene Stroom gaan produceren. Het bedrijf zal daartoe plantaardige olie als secundaire brandstof gaan toepassen. De olie wordt met aardgas in de installaties meegestookt. Essent Energie heeft hiervoor vergunning aangevraagd bij de Provincie Limburg. Na de eerste ervaringen in de praktijk wil het bedrijf de productie van Groene Stroom uit plantaardige olie opvoeren tot jaarlijks enkele honderden miljoenen kilowattuur.

Duurzame brandstof
De plantaardige olie komt primair in de plaats van zware stookolie die de Clauscentrale als tweede brandstof kan inzetten. Een van de drie opslagtanks voor stookolie op het complex wordt gereserveerd voor het grootste deel van de nieuwe, duurzame brandstof. Voor kleinere hoeveelheden plantaardige olie uit diverse grondstoffen bouwt Essent Energie een verlaadstation met een aparte opslagtank op het terrein.

Milieu
De plannen van Essent Energie leveren een belangrijke bijdrage aan de beperking van de CO2-uitstoot. Ook andere emissies naar de lucht, bijvoorbeeld van stikstofoxiden, nemen af. Het meestoken van plantaardige olie heeft geen negatieve invloed op het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. Er is voorzien in een omwalling van het nieuwe verlaadstation.
Het inzetten van plantaardige olie bij de Clauscentrale geeft ook invulling aan het streven van de Provincie om meer duurzame energie in Limburg op te wekken. Hierdoor wordt in ruime mate voldaan aan de doelstellingen van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg: het realiseren van een gebruik van duurzaam opgewekte energie van 2 procent in 2004 en 5 procent in 2010.

Transport per schip
Essent Energie voert de duurzame brandstoffen in principe per schip aan. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan wensen vanuit de omgeving van de centrale en van de gemeente Maasbracht. In de aanvraag voor de vergunning is ook rekening gehouden met beperkt vervoer over de weg. Het aantal vrachttransporten kan maximaal zeven per dag bedragen.


---

----Noot voor de redactie,