Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Maart 2002 zeer zonnig en zacht

(links/ klimatologisch overzicht met grafieken) Zo zonnig als april is begonnen, zo zonnig was ook maart. De eerste lentemaand leverde gemiddeld over het land liefst 166 uur zon op, terwijl 115 uur normaal is. De Bilt kreeg liefst 176 uur zon; in honderd jaar was maart slechts vier keer nog zonniger. Vooral de laatste decade was bijzonder zonnig; op verschillende dagen scheen de zon zolang als mogelijk is, voor eind maart is dat ruim 10 uur per dag. Een groot verschil met maart vorig jaar die met 63 uur zon uitzonderlijk somber was.

Bovendien was de maand ook zeer zacht. Het KNMI boekte 7,2 als gemiddelde terwijl 5,8 graden de norm is (gemiddeld over 1971-2000). De laatste jaren was maart steeds bijzonder zacht. Zes maartmaanden van na 1989 staan in de top tien van de zachtste in honderd jaar. Toch was de hoogste temperatuur niet uitzonderlijk: Twenthe noteerde op 17 maart 17,9 graden. Op 29 maart 1968 werd in Brabant en Limburg 25,6 graden gemeten. Bovendien kende de maand enkele koude tijdvakken en op acht dagen (normaal negen) daalde de temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Soesterberg registreerde op 2 maart de laagste temperatuur van -7,1 graden. In de noordelijke provincies viel op 15 maart wat sneeuw.

Veel neerslag viel er deze maand echter niet: gemiddeld over het land 38 mm tegen 65 mm normaal. Hoorn op Terschelling kreeg slechts 24 mm, maar ook De Bilt was met 33 mm bijzonder droog. De hoeveelheden zijn echter grillig over het land verdeeld en met name in het zuiden en midden viel plaatselijk de normale hoeveelheid. Het natste weerstation van het KNMI was Wilhelminadorp met 68 mm. Onstuimig was het vooral op 9 maart toen het aan de kust in de namiddag en avond stormde met in IJmuiden tijdelijk een zware storm, windkracht 10. Tot ver landinwaarts kwamen windstoten voor met snelheden van meer dan 100 km/uur.

Elders in de wereld waren vooral de zandstormen in China en Korea uitzonderlijk. Het zand dat met een zware storm vanuit de Gobi-woestijn werd aangevoerd bereikte op 20 maart Peking en daags daarna Seoul. Het zicht werd er minder dan 50 meter (vergelijkbaar met dichte mist) en veel mensen kregen ademhalingsproblemen. De zandstormen waren de zwaarste in tientallen jaren.

Maart in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 5 april 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI