Gemeente Leiden

Fout aangeboden vuilniszak kost geld

Reinigingscontroleurs op de Haarlemmerstraat

Het is zo gebeurd. Een vuilniszak op een verkeerd tijdstip buitengezet. Een baldadige voorbijganger die daar een flinke trap tegenaan geeft en de straat ligt ineens vol 'zwerfvuil'. Geen leuk gezicht voor omwonenden en passanten. Vandaar dat de Reinigingscontrole scherp controleert op het juist aanbieden van huisvuilzakken.

MILIEU EN BEHEER - In de Haarlemmerstraat loopt vanaf begin februari een project waarbij de gemeente zes keer per week afval inzamelt, prullenbakken leegt en na afloop van het inzamelen de straat veegt. Naast een opgeruimde Haarlemmerstraat biedt het project ook meer ophaalservice aan omwonenden en bedrijven. Zij kunnen nu zes dagen per week hun huis- en bedrijfsafval aanbieden.
Betrokkenen moesten wel even wennen aan de nieuwe ophaaltijden. Hoewel vooraf informatiebrieven waren verspreid bleek een tweede en zelfs een derde ronde brieven noodzakelijk voor de puntjes op de i. Inmiddels signaleert de Reinigingscontrole een kleine afname van het foutief aanbieden van vuilniszakken.

Boete
Mensen die hun bedrijfs- of huisafval toch op de verkeerde tijden aanbieden, voelen dit in hun portemonnee. De reinigingscontroleurs van de dienst Milieu en Beheer achterhalen de eigenaar van de zak en sturen een rekening. De gemeente gaat ervan uit dat dit ervoor zorgt dat de overtreder de volgende keer de zak wel op de goede tijd buiten zet, zodat de Haarlemmerstraat er opgeruimd blijft uitzien.

Leiden ruimt op!
De gemeente werkt dit halfjaar samen met de Winkeliersvereniging Haarlemmerstraat aan het schoonhouden van de straat. De winkeliers hebben twee schoonmakers aangesteld die tijdens de openingstijden van de winkels zwerfvuil opruimen. De gemeentereiniging zamelt zes dagen per week na sluitingstijd van de winkels afval in, veegt de straat schoon en leegt de prullenbakken in de winkelstraat en de zijstegen. De actie is een onderdeel van de meerjarige campagne 'Leiden ruimt op!'.

Sinds het begin van het project in de Haarlemmerstraat heeft de Reinigingscontrole al meer dan duizend fout aangeboden zakken verwijderd. Dat leidde tot ruim tweehonderd rekeningen. Foto: Wim van Noort.