Gemeente Leiden

Uitkeringsrechten én plichten

Voorlichtingscampagne 'Een uitkering is een recht. Maak het niet krom'

Sociale Zaken heeft een voorlichtingscampagne ontwikkeld om uitkeringsgerechtigden erop te wijzen dat aan hun uitkering voorwaarden zijn verbonden.

SOZA - Slechts eenderde van de mensen met een uitkering is goed op de hoogte van het feit dat aan hun uitkeringsrecht ook plichten zijn verbonden. Dit blijkt uit een vorig jaar gehouden NIPO-onderzoek. Veel mensen weten niet dat het gevolgen voor hun uitkering heeft als zij niet aan hun plichten voldoen. De uitkering kan bijvoorbeeld worden verlaagd of zelfs worden stopgezet. Voor de staatssecretaris van Sociale Zaken was de conclusie van het onderzoek aanleiding om opdracht te geven voor het ontwikkelen van een voorlichtingscampagne. De campagne met de titel 'Een uitkering is een recht. Maak 't niet krom.' is onlangs van start gegaan en duurt tot eind mei.

Voorwaarden
De campagne moet ervoor zorgen dat meer mensen beseffen dat uitkeringsrecht ook plichten met zich meebrengt. Wie een WW of bijstandsuitkering ontvangt, moet bijvoorbeeld toestemming vragen voor vrijwilligerswerk en vakanties doorgeven aan de uitkerende instantie. Passend werk mag niet worden geweigerd en samenwonen moet worden gemeld. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de bestaande plichten. De voorlichtingscampagne is gericht op mensen met een WAO, WW en bijstandsuitkering. Daarnaast moet de campagne ook de medewerkers van de uitvoerende organisaties, zoals het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de sociale diensten, bereiken. Zij hebben vanuit hun functie direct contact met uitkeringsgerechtigden en moeten hen erop wijzen dat het normaal is dat aan een uitkering voorwaarden zijn verbonden.

Stripverhalen
Het campagnemateriaal is het resultaat van de samenwerking tussen uitkeringsgerechtigden en medewerkers van de betrokken organisaties. De posters, kalenders en stripverhalen zijn gemaakt door mensen die het meest met uitkeringen te maken hebben. Ook is speciaal voor de campagne een website geopend waar nadere informatie staat over de uitkeringsregels: www.regels.nl. Bij alle middelen keert steeds de vraag terug welke keuze iemand zou (moeten) maken. Wie de dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid of het CWI bezoekt komt de posters en stripverhalen vanzelf tegen.

De voorlichtingscampagne moet uitkeringsgerechtigden erop wijzen dat aan hun uitkering voorwaarden zijn verbonden. Foto: Sociale Zaken.