Partij van de Arbeid

Joods, Palestijns en Islamitisch initiatief "Nederlandse Coalitie voor Vrede"

Op vrijdag 5 april 2002 biedt het Joods, Palestijns, Islamitische initiatief, Nederlandse coalitie voor Vrede een oproep aan tot vrede aan de Israëlische ambassadeur, de heer Eitan Margalit en de permanente vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit de heer Yousef Habbab.

Voor het eerst nemen burgers uit de Joodse, Palestijnse en Islamitische gemeenschappen in Nederland, het initiatief een oproep te doen aan de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit om het geweld onmiddellijk te staken en de vredesonderhandeling te hervatten. Er moet zo snel mogelijk gewerkt worden aan het realiseren van twee onafhankelijke staten volgens de Veiligheidsraadsresoluties 242 en 1397 waarin de bevolking veilig kan leven. De initiatiefnemers tot de oproep zijn Judith Belinfante, Nabil Sahhar, Ronny Naftaniel, Ahmed Aboutaleb, John Manheim, Mohammed Sini, Jaap Meijers en Avo Kaplanian.

Het initiatief is ontstaan voor de recente geweldsgolf. Het is geïnspireerd op de Israeli- Palestinian Coalition for Peace die op 28 december 2001 in Jeruzalem werd opgericht. Het doel was om naast de politieke druk tot het bereiken van vrede ook een people's campaign for peace , een vredescampagne vanuit de eigen bevolking van beide gebieden, op te zetten. De geweldspiraal die in de afgelopen maanden gevolgd is, heeft de verdere ontwikkeling van dit toen nog bescheiden initiatief onmogelijk gemaakt.

Dit is de eerste gezamenlijke oproep van Joden, Palestijnen en Islamieten in Nederland. Vrede is niet alleen een eindpunt van de strijd maar ook het begin van een nieuwe periode, waarin economische opbouw, werken aan wederzijds vertrouwen, en verzorging van de geestelijke en lichamelijke traumata aandacht zullen vragen. Maar allereerst steunen de initiatiefnemers die Israëli's en Palestijnen die zich nu samen inzetten om de vrede te bereiken.

In de komende tijd zullen wij steun blijven vragen voor de Nederlandse Coalitie voor Vrede, handtekeningen blijven zeer welkom.

Meer dan 600 personen hebben de oproep inmiddels ondertekend. Daaronder bevinden zich: Frits Barend, Ad Melkert, Frank Siddiqui Job Cohen, Fouad Sidali, Thom de Graaf, Rob Wurms, Avraham Soetendorp, Jaap de Hoop Scheffer, Saieda Korver, Haci Karacaer, Mohammed El Achkar, Ed van Thijn, Samira Abbos, Hans Jansen, Nebahat Albayrak, Ralph Inbar, Abdelilah Kasem, Uri Coronel en Emin Ates, Maxime Verhagen, Jan Hoekema, Bert Koenders, Els Meijer, Joop Sanders en Ernst Numan.