Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
5 april 2002

Abfab en klanten XS4ALL in hoger beroep

Zowel Abfab als de vier klanten van XS4ALL hebben vandaag hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in kort geding over spam, ongevraagde bulkmail. De voorzieningenrechter oordeelde dat Abfab de abonnees van XS4ALL geen spam meer mag sturen, op straffe van een dwangsom van 50 euro per e-mail bericht. Dit omdat XS4ALL geen wettelijke vervoersplicht heeft en dus ook aan derden mag verbieden om spam via haar systemen te versturen.

Abfab verzet zich in haar uitgebreide dagvaarding tegen deze interpretatie van de vervoersplicht en beroept zich op haar recht om vrijelijk reclame-uitingen te doen, ook als dat direct ten koste gaat van internetproviders en hun klanten.
Providers die de grote financiele schade van spam willen beperken, moeten volgens de dagvaarding immers investeren in (minstens zo dure) filtersystemen om de ongevraagde bulkmail te weren.

Ten onrechte heeft de President in kort geding geen nadere aandacht besteed aan de grote hinder die internetters ondervinden van ongevraagde e-mail, en de privacy-schade die zij ondervinden door het ongevraagd vergaren, bewerken en verhandelen van hun e- mailadressen. Daarom hebben de vier klanten van XS4ALL eveneens hoger beroep aangetekend.

Abfab stelt dat zij een opt-out systeem hanteert, waarbij klanten zich actief kunnen aanmelden om verder geen reclamemail van Abfab te ontvangen. Een dergelijke benadering dwingt de internetter tot grenzeloos vertrouwen in alle bedrijven, individuen en organisaties uit de hele wereld die dagelijks en in snel toenemende hoeveelheden ongevraagde berichten opdringen. Dat vertrouwen wordt helaas in de praktijk vaker geschonden dan gerespecteerd; veel internetters hebben de ervaring dat een opt-out mogelijkheid alleen wordt aangeboden om te testen of een e-mail adres daadwerkelijk actief in gebruik is.

XS4ALL en haar 4 mede-eisers zijn dan ook van mening dat een duidelijk verbod op het toezenden van ongevraagde e-mail de enige oplossing is om de overlast daadwerkelijk te beperken. Zelfregulering door de direct marketing branche zal nooit leiden tot een systeem waarbij afmeldingen wereldwijd worden
gerespecteerd, laat staan dat de branche ooit collectieve afmeldingen van providers of bedrijven zal honoreren.

Meer informatie:
Spamdossier XS4ALL:
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/spam.html
Dagvaarding Abfab: http://www.abfab.nl/dhb.pdf


***Noot voor de redactie,