Gemeente Wageningen

Monumentenprijs 2002

De monumentencommissie heeft dit jaar weer kandidaten genomineerd voor de Wageningse monumentenprijs. Deze prijs werd op advies van de monumentencommissie in 1995 ingesteld als een jaarlijkse, gemeentelijke monumentenprijs. De prijs wordt uitgereikt als blijk van waardering aan derden die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de monumentenzorg in Wageningen en ter stimulering van het particulier initiatief op dit gebied. In aanmerking komen bijzondere inspanningen in de initiatief- en/of uitvoeringssfeer, die zowel direct als indirect een positieve invloed hebben op de Wageningse monumentenzorg.

Een jury kiest uit de drie hieronder vermelde genomineerden de uiteindelijke prijswinnaar. De uitreiking van de prijs vindt dit jaar plaats op dinsdag 9 april om 20.00 uur, op het stadhuis van Wageningen. De prijs, een bronzen beeldje, zal worden overhandigd door demissionair wethouder H. Blankestijn. U bent van harte welkom bij de uitreiking aanwezig te zijn.

Comité Open Monumentendag
Het Comité Open Monumentendag is een enthousiaste groep vrijwilligers die in Wageningen jaarlijks de Open Monumentendag organiseren om op deze wijze meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historische gebouwde omgeving. Door een divers programma aan te bieden beoogt het comité een zo groot mogelijke groep Wageningers te bereiken.
Het Comité wordt genomineerd vanwege de vrijwillige inzet die jaarlijks in september de stad opluistert en vele inwoners bewustwording, oog voor de omgeving en plezier brengt.

W.G. Sombroek, lid Archeologische Werkgroep Wageningen De heer Sombroek is geoloog en heeft reeds gedurende vele jaren met grote inzet en enthousiasme het historisch landschappelijke en ondergrondse, archeologische Wageningen onder de aandacht van de monumentencommissie gebracht.
De heer Sombroek wordt genomineerd vanwege de inzet waarmee hij historisch geografische en archeologische elementen uit onze gemeente in het voetlicht plaatst.

G. Jansen, Jansen van den Berg Inv. Bv.
De heer Jansen heeft zich voorliggende jaren buitengewoon ingespannen voor het behoud van een groot aantal karakteristieke panden in onze binnenstad, waarvan de helft gemeentelijke monumenten. Hij leverde zo grote bijdrage aan de beeldkwaliteit van het winkelgebied en aan het mogelijk blijven van het wonen boven winkels, een eigenschap die sterk bijdraagt aan de leefbaarheid van de binnenstad. De heer Jansen wordt genomineerd voor zijn inzet bij het behoud van historische panden en leefbaarheid in de binnenstad.