Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 5 april 2002

Ontduiking van superheffing

Naar aanleiding van een ingesteld onderzoek naar vermoedelijke overtreding van de Regeling superheffing 1993, heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) vorige week in de gemeente Maastricht, een 38-jarige Belg uit de Belgische grensstreek aangehouden. De man, zelf melkveehouder, werd op heterdaad betrapt bij het illegaal tanken van melk bij een melkveehouder. Hiervoor gebruikte hij een jeep met aanhangwagen waarop een melktank van ca. 2000 liter afgedekt was geplaatst, waarin hij de melk laadde.

De man wordt ervan verdacht vanaf eind januari van dit jaar bij meerdere melkveehouders in het Belgisch en Nederlands grensgebied op deze manier melk te hebben opgehaald. Deze melk werd door hem op zijn bedrijf opgeslagen en vervolgens doorverkocht aan een melkfabriek in België als zijnde door hem geproduceerde melk. De man produceerde in zijn eigen bedrijf veel minder melk dan waarvoor hij een quotum had.

Uit het onderzoek tot op heden is komen vast te staan dat de verdachte Belg op deze wijze bijna 100.000 kilogram melk illegaal heeft verzameld. Op deze manier werd een bedrag van enkele tienduizenden Euro aan superheffing ontdoken. De marktwaarde van de melk bedraagt ongeveer een zelfde bedrag.

Melkveehouders die meer melk produceren dan het aan hun bedrijf toegekende melkquotum, moeten over de teveel geleverde hoeveelheid melk een extra heffing betalen. Om deze heffing te ontlopen kan het voor de veehouder interessant zijn om deze melk op een illegale manier af te zetten, dus in een `zwart circuit'.

De AID is volop bezig met het instellen van een nader onderzoek en heeft inmiddels drie verdachte melkveehouders in Nederlands Limburg verhoord. Zij hebben de illegale aflevering van hun overproductie melk bekend. In samenspraak met de Nederlandse en Belgische justitie zal vermoedelijk een nader onderzoek in België volgen. De Algemene Inspectiedienst maakt proces-verbaal op tegen de Belgische én Nederlandse melkveehouders.

Opvallend is dat de Algemene Inspectiedienst enkele weken terug een anonieme brief van de melkveehouderijsector uit Zuid Limburg heeft ontvangen. Daarin werd aandacht gevraagd voor de illegale afvoer van teveel geproduceerde melk in verband met oneerlijke concurrentie.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot Meike Hajonides, tel. 045 - 5466223 of 06 - 21522444.