Ingezonden persbericht

Verkiezingskoorts treft militairen

''Als je koorts hebt, ga je soms ijlen. Het lijkt erop dat sommige politici getroffen door verkiezingskoorts- nu ook daadwerkelijk aan het ijlen geslagen zijn'' aldus Wijnand van der Linden, voorzitter van de ACOM de CNV-bond van militairen. Daarmee reageert hij op het idee van PvdA-Kamerlid Arib dat militairen in de zomermaanden de helpende hand moeten bieden in verpleeg- en verzorgingshuizen. Een idee dat overigens al praktijk dreigt te worden.

Opnieuw ziet Van der Linden dat militairen als panacee worden gezien, om falend regeringsbeleid te 'onderdrukken'. Kamerleden en andere politici zijn er snel bij om naar die 'groene pil' te grijpen: bij mogelijke ordeproblemen rondom een Elfstedentocht of zelfs structureel 's nachts op straat, dan wel voor de bewaking van bolletjesslikkers om maar wat te noemen.

Voor de leek klinkt het als een prachtig idee: de zorginstellingen komen dringend 'handen' tekort in de vakantie, maar: Defensie heeft verpleegkundigen. Die moeten dus maar bijspringen. De vakbekwaamheid van de militaire verpleegkundigen blijft zo op peil en de instellingen krijgen dan tijdelijk het broodnodige personeel binnen.

''Dat verhaal gaat direct mank als je ziet dat Defensie zelf ook te maken heeft met personeelstekorten, ook in deze sector. De verpleegkundigen die er zijn hebben door het jaar heen dus altijd al te maken met een hoge werk- en uitzenddruk. Als werknemers van Defensie hebben ze ook gewoon recht om bij te tanken, onder meer door het nemen van vakantie. Daar gaat een dikke streep door als er inzet in de zorg wordt opgedragen. Als dit soort ideeën beleid wordt, zal de verpleger op termijn- zelf verzorging nodig hebben'' vindt Van der Linden. ''Kamerleden zijn ook verantwoordelijk voor Defensiemedewerkers. Deze militairen zijn bepaald niet gebaat bij ijlverhalen die louter voortkomen uit acute verkiezingskoorts. Nogmaals: militairen zijn mensen, geen robots. Je kunt ze niet zomaar altijd en overal inzetten. 'Paars' zou moeten inzien dat de problemen in de zorg een meer structurele oplossing verdienen dan dit noodverbandje.''



Ingezonden persbericht