RAI VERENIGING

In eerste kwartaal 2002 zijn 160.442 autos geregistreerd

In het eerste kwartaal van 2002 zijn 160.442 autos geregistreerd. Dat zijn er 8.234 minder dan in de eerste drie maanden van 2001. Een daling van 5 %. De RAI Vereniging verwacht dat er in het lopende jaar rond de half miljoen personenautos zullen worden verkocht. De achterliggende drie maanden verschillen onderling sterk van elkaar. Januari en februari geven een kleine plus te zien, terwijl maart juist een min ten opzichte van vorig jaar opleverde. Er is nog geen duidelijke lijn te vinden in de verkopen, aldus Theo Hooning, secretaris van de afdeling Auto van de RAI Vereniging. Opvallend is wel dat de marktaandelen van de merken behoorlijk in beweging zijn. De top 5 van best verkopende merken is behoorlijk op zijn kop gezet.

Ranglijsten
In het eerste kwartaal 2002 zijn de vijf best verkochte merken in Nederland:

1. (3) Renault

2. (5) Peugeot

3. (1) Opel

4. (2) Volkswagen

5. (4) Ford

Als het om de best verkochte modellen gaat in de eerste drie maanden van dit jaar dan ziet de top-5 er als volgt uit: Peugeot 206
Volkswagen Golf
Opel Astra
Renault Laguna
Ford Focus

Automaten
Automatische transmissies worden in Nederland steeds populairder. In de eerste maanden van dit jaar is 1 op de 7 nieuwe autos voorzien van een automaat. Over het hele afgelopen jaar was die verhouding nog 1 op de 8. De snelle toename lijkt de verwachting van het Britse onderzoeksbureau J.D. Power-LCM te onderbouwen. Dit bureau voorspelde eind vorig jaar dat rond 2010 de helft van alle nieuwe autos wereldwijd zal worden afgeleverd met een automatische transmissie.