Ingezonden persbericht


5 april 2002 - Persbericht

Onderwerp: motorsport/ruimtelijke ordening/milieu Stichting Motorclub Amsterdam
600 motocrossers mogelijk zonder circuit
Gemeente Amsterdam kondigt kort geding aan om vertrek motocrossclub te eisen

Al 10 jaar stelt de gemeente dat de Stichting Motorclub Amsterdam (MCA) haar huidige motocross locatie aan de Theemsweg in het westelijk havengebied moet verlaten. Het gemeentebestuur is echter niet in staat gebleken om deze club een alternatieve locatie aan te bieden. De gemeente heeft nu aangekondigd via een kort geding het vertrek van MCA te eisen. Het bestuur van de motorclub alsmede de directeur van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) hebben tevergeefs getracht met de wethouder grondzaken (Stadig) en de wethouder sport (Dales) in gesprek te komen teneinde een juridische strijd te voorkomen, maar deze wethouders hebben te kennen gegeven niet verder te willen praten. Het bestuur van de Stichting Motorclub Amsterdam en de KNMV zijn dan ook teleurgesteld in de gang van zaken, maar geeft vooralsnog niet op.

De sportvereniging Stichting Motorclub Amsterdam is een florerende club met circa 600 leden die trainingen en wedstrijden hebben op het circuit aan de Theemsweg. MCA is daarmee de grootste motorcross vereniging van Nederland en de enige vereniging met een eigen accommodatie die nog in Noord-Holland is overgebleven. De gemeente stelt al tien jaar dat de grond van het huidige crosscircuit binnenkort moet worden uitgegeven en dat het niet lukt om in Amsterdam en met name in het Westelijk Havengebied, een alternatieve locatie voor het circuit te vinden. De Gemeente Amsterdam is verder van mening dat zij zich voldoende heeft ingespannen om een alternatieve locatie te vinden en verschilt daarin van mening met het bestuur van MCA en de KNMV.

Het bestuur van MCA en de KNMV hebben weliswaar begrip voor het zakelijk belang van de gemeente Amsterdam, maar komen ook tot de conclusie dat de alternatieve locaties die de afgelopen 10 jaar werden aangedragen en vervolgens door de gemeente zijn afgewezen, nog immer braak liggen. Elders in Nederland is echter al bewezen dat een motocrosscircuit uitstekend kan worden ingepast in een grootschalig industriegebied of verkeersknelpunt en dat deze elkaar niet in de weg hoeven te zitten, omdat motocrossers overwegend in het weekend actief zijn. Daarnaast moet het bestuur van MCA constateren dat andere sportverenigingen in Amsterdam wél een andere locatie krijgen aangeboden wanneer zij moeten wijken.

Het opgeven van de huidige locatie zonder een alternatief, ziet het bestuur van MCA als een bewust beëindiging van de vereniging door toedoen van de gemeente. Het bestuur wil dan ook samen met de gemeente Amsterdam blijven zoeken naar een alternatief, eventueel in de aangrenzende gemeenten. Het bestuur van MCA gaat dan ook nogmaals een poging in het werk stellen om in gesprek te komen met het gemeentebestuur of de gemeenteraad van Amsterdam

Voor nadere informatie: Richard Brouwer, voorzitter MCA 06-54930830

KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) Derk Evers - publiciteit, communicatie en marketing e-mail: d.evers@knmv.nl
Internet: www.knmv.nl
Tel: (+31) (0)26 35 28 510
Fax: (+31) (0)26 35 28 522
Postadres: Postbus 650 - 6800 AR Arnhem
Bezoekadres: Zijpendaalseweg 1 - 6814 CA Arnhem

---