P E R S B E R I C H T

Software als een service leeft in Nederland

Telecomdiensten en beschikbare software vormen echter nog steeds een belemmering voor bredere beschikbaarheid van ASP-diensten

Amsterdam, 3 april 2002. Het ASP Forum Nederland en het ASP Industry Consortium presenteerden op The Internetworking Event de eerste resultaten van een gezamenlijk onderzoek onder leden. "Alhoewel de klanten van Application Service Providers (ASPs) erg enthousiast zijn over deze vorm van ICT dienstverlening, laten de softwarehuizen het nog steeds afweten bij de ontwikkeling van ASP-geschikte software en er ontbreken veelal nog licentiemogelijkheden om de software te kunnen (ver)huren", aldus Oscar Bal, voorzitter van het ASP Forum. Uit het onderzoek is gebleken dat veel ASP's veel moeite moeten doen om goede licentieregelingen te treffen met de systeemhuizen, zodat zij flexibel en schaalbaar software aan hun klanten ter beschikking kunnen stellen zonder al te grote investeringen. De huidige telecomdiensten worden door ASP's qua kwaliteit ruim voldoende beoordeeld. Over de beschikbaarheid van bijvoorbeeld xDSL-verbindingen en de oplevertijd van vaste verbindingen zijn de ASP's minder te spreken. Een derde van de ASP's geeft de telecomoperators hier een onvoldoende. Met name in xDSL zien de ASP's een belangrijke technologie om hun klanten van kosteneffectieve datacomvoorzieningen te voorzien voor de verbinding met hun rekencentra. "Het is dan wel van belang dat zakelijke gebruikers beschikbaarheidsgaranties krijgen van de telecom-operators, en dat bereik en dekking worden geoptimaliseerd," aldus Lindy Dragstra, Voorzitter van het ASP Industry Consortium Nederland. "In de praktijk blijkt nu de beschikbaarheid van xDSL-verbindingen een bottleneck, en ook het opleveren van de datacomlijnen duurt naar de wens van de klant en de ASP te lang."
De huidige klanten van ASP's geven aan grote voordelen te hebben ervaren bij het gebruiken van softwarediensten op ASP-basis. Zij geven aan vooral de snellere en kwalitatief betere service van de ASP te waarderen. Daarnaast ervaren zij dat de overgang op ASP hun beheerproblemen verkleind heeft en er minder specifieke kennis op de eigen ICT afdeling benodigd is. Zij bevestigen daarmee de theoretische voordelen die al jaren naar voren worden gebracht door de grote onderzoeks-bureaus. De definitieve resultaten van het onderzoek worden half april 2002 gepubliceerd via de website van het ASP Forum Nederland (www.aspforum.nl) en het ASP Industry Consortium. (www.aspindustry.org )


Ingezonden persbericht