Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Weer om tafel bij PinkRoccade!

Het volgende hoofdstuk in de loononderhandelingen 2002 is begonnen.

Handtekeningenactie afgeblazen
Zoals u weet, is de aangekondigde handtekeningenactie afgeblazen. De uitlatingen van de concerndirectie naar aanleiding van de presentatie van de jaarcijfers 2001 lieten zien dat zon actie geen zin heeft. Verder zijn we geschrokken van de reservering van EUR 20 miljoen die gemaakt is om tot personeelsvermindering over te kunnen gaan. Weliswaar via vrijwillig ontslag met een redelijke regeling, maar toch. Tientallen van uw collegas hebben al een aanbod gehad om vrijwillig, en met geld mee, te vertrekken. Heeft u zon aanbod gekregen, dan is het natuurlijk aan u om hierover een beslissing te nemen, maar laat u goed informeren over uw (juridische) positie.

De rechter
Omdat een handtekeningenactie geen zin heeft, zijn we overgegaan tot het uitvoeren van een wens die al lang bij velen van u leeft. Laat de rechter maar een uitspraak doen over de uitleg die de partijen aan het BRAVO-akkoord (min 4% in het ijkpunt van de matrix) geven. Mag hierbij een budget van 0% worden gehanteerd (PinkRoccade) of moet het af te spreken budget de 4% mogelijk maken (vakbonden)?

Dit voornemen om over te gaan tot juridische toetsing is onbedoeld vroegtijdig in de pers terechtgekomen, maar is wel aanleiding geweest om woensdag 3 april informeel met HR-centraal om tafel te gaan zitten. We hebben gesproken over de mogelijkheden om uit de huidige patstelling te komen. PinkRoccade, maar ook de vakbonden, zitten eigenlijk niet te springen om een CAO-conflict aan de rechter voor te leggen. In principe moeten we er tenslotte gezamenlijk uit kunnen komen.

Wet Melding Collectief Ontslag
Er is nog een aanleiding om weer om tafel te gaan zitten. Hoewel velen die het aanbod krijgen om vrijwillig met een geldbedrag/outplacement te vertrekken, accepteren, lijkt het erop dat de regelingen uit de Wet Melding Collectief Ontslag toch zullen moeten worden toegepast. Deze wet schrijft voor dat 20 ontslagen in één CWI-regio (ex Arbeidsbureau-regio) aan het CWI moeten worden voorgelegd met het verzoek om een ontslagvergunning te verstrekken. Het CWI zal dan het z.g. Ontslagbesluit moeten toepassen wat inhoudt dat ontslagvergunningen pas worden verleend wanneer voldaan wordt aan criteria zoals last in first out. Dit om te voorkomen dat kwaliteitscriteria leidend zijn bij de keuze van de werknemers die ontslagen worden.

Sociaal Plan?
Als de Wet Melding Collectief Ontslag door PinkRoccade moet worden toegepast, omdat vrijwillig vertrek niet toereikend is, dan is een Sociaal Plan bijna onvermijdelijk. Mocht dit het geval zijn, dan zal zon Sociaal Plan concernbreed met de vakbonden besproken worden.

Volgend gesprek
Dit alles is op 3 april aan de orde gekomen. Dit gesprek zal gevolgd worden door een gesprek op 17 april as. Hierin zullen voorstellen met betrekking tot de loonronde 2002 aan de orde komen, maar ook zal bezien worden in hoeverre een Sociaal Plan op concernniveau noodzakelijk is. Met betrekking tot de loonronde 2002 gaan we uit van de signalen die we op de diverse ledenvergaderingen gekregen hebben. Hier is gebleken dat een compromis bespreekbaar is, maar niet tegen elke prijs. Zo is op de vergaderingen aangegeven dat de loonstijging 2002 meer dient te zijn dan alleen een eenmalige uitkering.

Hoe verder?
De opstelling van HR-centraal geeft aan dat PinkRoccade graag uit de patstelling wil komen waarin we nu verkeren. Beide partijen beseffen maar al te goed dat het lopende CAO-conflict voor PinkRoccade en haar medewerkers een belemmering is voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de relatie tussen medewerkers en leiding van het bedrijf onder druk zet. We hopen, maar verwachten het eigenlijk ook wel, dat we binnen niet al te lange tijd u een akkoord ter beoordeling kunnen voorleggen.

Ik hoop u voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, die u graag te woord staat.

Lid worden?
Lid worden, toch ruim Euro 127,- per maand besparen! De Dienstenbond CNV biedt u het breedste servicepakket in alle opzichten:

>> meer over het brede servicepakket van de Dienstenbond CNV

Contact opnemen met uw bestuurder Wim Burggraaf?? Tel: 055-5772640. Email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.

Apeldoorn, 5 april 2002.