Gemeente Alkmaar



* Officiële heropening Poortgebouw Algemene Begraafplaats 03 april 2002

Officiële heropening Poortgebouw Algemene Begraafplaats

Vrijdag, 5 april rond 16.00 uur heropent wethouder Stadsbeheer Simon Binnendijk het Poortgebouw van de Algemene Begraafplaats. Het Poortgebouw is gerestaureerd en verbouwd. De nieuw gekozen raadsleden wonen de heropening bij. In historische rijtuigen gaan de genodigden naar het Poortgebouw.

In augustus 2000 is er begonnen aan de restauratie van het gebouw aan de rand van de Alkmaarder Hout. Het gebouw was in een zodanig slechte staat dat restauratie noodzakelijk was.
De restauratie heeft 410.000,- gekost. Dit bedrag is betaald door de gemeente Alkmaar. Een deel is gesubsidieerd door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Ook aannemer Holleman BV Santpoort heeft een donatie gedaan.

Programma
Rond 15.10 zullen de raadsleden en wethouder Binnendijk in rijtuigen vanaf het Stadhuis aan de Langestraat vertrekken. Bij aankomst bij het Poortgebouw verricht de wethouder de openingshandeling, door het hek te openen. In de aula worden enkele korte toespraken gehouden. Vervolgens is er een diapresentatie over de historie en restauratie van het Poortgebouw. Tot slot bestaat er de mogelijkheid het Poortgebouw en de begraafplaats te bezichtigen.

In 1829 werd de eerste steen van het Poortgebouw gelegd. De architect van het gebouw en de bijbehorende tuinen is Jan David Zocher jr (1791
- 1870). Het gebouw kende een werkplaats, een schouwruimte en een wachtruimte. Bij de restauratie is de mogelijkheid aangegrepen om het poortgebouw van de begraafplaats gebruiksvriendelijker te maken. De werkplaats en de schouwruimte, die al geruime tijd dienst deden als opslagruimte zijn vervangen door een wachtruimte en toiletten. Er bevond zich al een wachtruimte aan de rechterzijde, deze is verplaatst naar de linkerzijde. Aan de rechterkant van het gebouw zijn nu toiletten.



04/04/02