Landelijke Studenten Vakbond


OV-studentenkaart licht verbeterd

Utrecht, 5 april 2002 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij maar niet tevreden met het nieuwe OV-Studentenkaart-contract. Dat de kaart blijft bestaan is voor veel studenten een opluchting. De verruimde reistijden op vrijdag zijn een welkome verbetering. Andere knelpunten van de bestaande kaart zijn in het nieuwe contract echter niet opgelost. De internationale mogelijkheden voegen nog niets toe aan het huidige aanbod.

Veel studenten zijn afhankelijk van hun OV-kaart en de LSVb vindt het positief dat studenten ook de komende jaren een dergelijke kaart tot hun beschikking hebben. Doordat het nieuwe contract geen einddatum heeft, hoeven studenten bovendien voorlopig niet bang te zijn voor het verlies van hun mobiliteit. Studenten krijgen zelfs ruimere mogelijkheden om op vrijdag te reizen, een wens die de LSVb al jaren koesterde. Nu het onderwijs internationaler wordt is ook een internationale component van de OV-kaart een goed idee. Er is echter vooralsnog niets toegevoegd: studenten hadden al recht op internationale kortingsregelingen.

De andere bekende knelpunten zijn bij de nieuwe kaart niet verdwenen. De beperkende keuze tussen een week- of weekend-OV blijft. Ook de 'zomerstop' is niet verdwenen: studenten met een week-OV mogen hun duur betaalde kaart tijdens de zomer een maand lang niet gebruiken, terwijl er dan wel introductieweken en (her)tentamens plaatsvinden.

Een fundamenteel bezwaar tegen de OV-kaart blijft daarnaast dat studenten nu én straks niet de vrijheid hebben om te kiezen of ze een OV-kaart willen of ¬ 60,58 extra per maand, het bedrag dat de OV-kaart de student op dit moment kost. Dit bedrag zal in de toekomst alleen maar stijgen: per jaar gaat de OV-kaart ¬ 89 meer kosten. Het ministerie betaalt dit in principe, maar als studenten niet voldoen aan de prestatienormen moeten zij dit extra bedrag ophoesten.

LSVb-voorzitter Sofie Joosse: 'Het nu afgesloten contract kent geen einddatum. De komende jaren gaat er veel veranderen in de openbaarvervoerssector. We hopen dat het contract daarop zal worden aangepast. Ook hopen we dat de door de LSVb voorgestelde verbetering, zoals invoering van keuzevrijheid en het afschaffen van de week/weekend keus alsnog worden doorgevoerd. Daar blijven wij voor strijden.'


---